Op zijn vroegst in 2027 verschijnt een nieuwe box 3-belasting. Het nieuwe systeem zal een combinatie zijn van een vermogensaanwas- en een vermogenswinstbelasting.
Ingewijden hebben aan De Telegraaf gemeld dat de coalitie een compromis heeft bereikt over box 3-belasting. Het nieuwe systeem zal een combinatie van een vermogensaanwasbelasting en vermogenswinstbelasting worden. De vermogensaanwasbelasting zal van toepassing zijn op ‘simpele’ vormen van vermogen die makkelijk te gelde zijn te maken. Dit in combinatie met een naheffing die vastgoedbeleggers niet zal raken. De vermogenswinstbelasting komt te gelden voor onder meer vastgoed, maar ook beleggingen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Andere vermogensvormen komen onder een forfait te vallen. Daarbij valt te denken aan tweede woningen of vakantiehuizen voor eigen gebruik. Daarnaast krijgen spaarders en beleggers onder de nieuwe vermogensbelasting de mogelijkheid om verliezen te verrekenen. Het plan van de coalitie was dat de nieuwe belasting in elk geval net zoveel moet opleveren als de huidige. De invoering van de nieuwe box 3-belasting zal op zijn vroegst plaatsvinden in 2027.
Henk says
Al lezende dacht ik gaandeweg: dat kan misschien wel iets worden. Maar toen ik aan het einde las dat de nieuwe belasting in elk geval net zoveel moest opleveren als de huidige box 3 dacht ik, ja hoor, daar gaan we weer!
Ze maken weer de fout die ook nu heeft geleid tot afkeuring door de rechter. In een tijd van lage rendementen en een bepaalde benodigde opbrengst waren de fictieve rendementen te hoog of gingen/gaan omhoog, om de benodigde opbrengsten te behalen en dat heeft geleid tot de schipbreuk van het systeem. Veel te laat overigens omdat de regering maar bleef heffen en procederen.
Uiteraard is het uiteindelijke doel van belasting heffen dat de staatskas wordt gevuld, maar meteen al zeggen dat er een bepaalde minimumopbrengst uit moet komen?? En …. ja hoor: ik ben opgeleid in de jaren zeventig toen er nog bepaalde beginselen van belastingheffing (draagkracht, minste pijn, enz.) werden gehanteerd. Daar is nu alleen het budgetbeginsel van over denk ik nu steeds meer.
En dus zeg ik: maak eerst een systeem dat de toets van rechtvaardige heffing kan doorstaan en dat bij de rechter dus genade zal vinden. Hou je daaraan!! Kijk dan wat de prognose opbrengst is van dat systeem en bedenk dat vermogenswinst pas op (soms zeer lange) termijn zal worden belast. Als de opbrengst dan wat lager is, ga dan niet te veel schroeven aan de tarieven enz. en zeker niet aan de fictieve rendementen (vakantiewoningen enz.) want dan krijgen we op termijn weer dezelfde ellende.