Staatssecretaris Van Rij stuurt de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) naar de Tweede Kamer.
Nederland loopt in Europa voorop met de implementatie van het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 schrijft Van Rij. Het wetsvoorstel is 31 mei 2023 bij de Kamer ingediend. Het kabinet heeft de ambitie om het wetvoorstel – conform de implementatiedatum uit de EU-richtlijn minimumniveau van belastingheffing – in werking te laten treden op 31 december 2023, ongeacht of het hiermee één van de eerste lidstaten is die de EU-richtlijn minimumniveau van belastingheffing implementeert.
Staten die overwegen Pijler 2-regels in te voeren
De Europese Commissie (EC) zal de implementatie in de EU-lidstaten bijhouden en de stand van implementatie publiceren op de officiële website van de EU. De OESO heeft op basis van openbare bronnen een overzicht gemaakt van staten die overwegen de Pijler 2-regels in te voeren of daartoe al stappen hebben gezet. Naast de EU-lidstaten vermeldt dit overzicht de volgende staten: Australië, Bahama’s, Barbados, Bermuda, Canada, Colombia, Gibraltar, Guernsey, Hongkong, Indonesië, Japan, Jersey, Kaaimaneilanden, Liechtenstein, Maleisië, het Eiland Man, Mauritius, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Qatar, Singapore, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Vietnam, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zwitserland.
Na de implementatie in de nationale wetgeving is het de bedoeling dat staten hun wetgeving bij de OESO voorleggen voor een zogeheten ‘peer review’ in het IF. Hoe het peer review-proces er precies uit zal komen te zien, moet nog worden vastgesteld.
Laagbelaste entiteiten
Nederland zal de bepalingen uit het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 ook toepassen ten aanzien van de winst van laagbelaste entiteiten in staten die de Pijler 2-regels niet hebben ingevoerd. De Pijler 2-maatregelen die voortvloeien uit de OESO-modelregels zijn bedoeld om te worden geïmplementeerd als onderdeel van een zogenoemde ‘common approach’. Dit houdt in dat staten die het IF-akkoord hebben onderschreven, niet verplicht zijn om de OESO-modelregels te implementeren, maar verplicht zijn te accepteren dat andere staten kunnen bijheffen over in hun staat gevestigde laagbelaste groepsentiteiten. Indien wel voor implementatie wordt gekozen, gaat de betreffende staat ermee akkoord de regels op een manier te implementeren en uit te voeren die consistent is met de OESO-modelregels. Bovendien is Nederland op grond van de EU-richtlijn minimumniveau van belastingheffing verplicht om bij te heffen over laagbelaste groepsentiteiten die gevestigd zijn in staten waarin de Pijler 2-regels (nog) niet zijn geïmplementeerd.
Het kabinet gaat ook uitgebreid in op het commentaar van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.
Webinar Pillar 2 Wet minimumbelasting 2024
Op donderdag 5 oktober verzorgt prof. dr. Daniël Smit, expert belastingheffing multinationals, een webinar over de Wet Minimumbelasting 2024. Op basis van dit voorstel moeten grote multinationals vanaf 2024 in elk land waar zij actief zijn effectief minimaal 15% aan winstbelasting betalen. Smit bespreekt op toegankelijke wijze de meest actuele stand van zaken en belangrijke aandachtspunten voor de praktijk. Binnen een uur ben je op hoofdlijnen helemaal up-to-date met betrekking tot de laatste stand van zaken.
Geef een reactie