De uitleg van de Hoge Raad in 2019 over bepaalde vóór 1994 opgebouwde pensioenaanspraken is geen reden voor ambtshalve vermindering.
Een Nederlandse man ontvangt sinds het jaar 2008 een pensioenuitkering vanuit het United Nations Joint Staff Pension Fund (UNJSPF). Over de jaren 2015 en 2018 geeft hij het gekapitaliseerde bedrag van de pensioenuitkering op als bezitting in box 3. Bij het opleggen van de aangifte volgt de Belastingdienst de aangiftes. Naar aanleiding van een herziene aangifte over 2016 past de inspecteur medio 2018 een ambtshalve vermindering toe. Voor de rest gaat de man aanvankelijk niet in bezwaar tegen de aanslagen. Maar in 2020 verzoekt hij de fiscus om een ambtshalve vermindering. Dit verzoek komt nadat de Hoge Raad (zie NTFR 2019/2590) in 2019 uitspraak heeft gedaan over belastingheffing over bepaalde pensioenuitkeringen. Daarbij gaat het om pensioenuitkeringen uit pensioenaanspraken bij UNJSPF die zijn ontstaan vóór 1994. Nadat de inspecteur het verzoek om ambtshalve vermindering afwijst, gaat de man in beroep.
Nieuwe jurisprudentie
De rechtbank oordeelt dat het arrest uit 2019 is te zien als zogeheten nieuwe jurisprudentie. De Hoge Raad heeft namelijk toen voor het eerst een bepaalde rechtsnorm uitgelegd. Deze rechtsnorm vloeit voort uit de toepassing van het overgangsrecht van de Invoeringswet Wet IB 2001 in samenhang met de oude vrijstelling voor pensioenaanspraken. De rechtbank constateert dat de aanslagen op het moment van het verzoek om ambtshalve vermindering al onherroepelijk vaststonden. Daarnaast is sprake van een weigeringsgrond, aangezien sprake is van nieuwe jurisprudentie. Daarom heeft de inspecteur terecht de verzoeken om ambtshalve vermindering afgewezen.
Wet: hoofdstuk 2, art. I, onderdeel O, eerste lid, onderdeel b Inv Wet IB 2001 en art. 11 en 38 Wet LB
Regeling: art. 45aa Uitv reg IB 2001
NDFR pakket op maat
Elk advieskantoor, elke organisatie is uniek en heeft haar eigen specifieke behoeften. Ook als het gaat om fiscale informatie. Daarom bieden we de mogelijkheid om een pakket op maat samen te stellen, zo betaal je alleen voor de NDFR-onderdelen die echt waarde hebben voor jouw organisatie. Niet meer dan logisch toch?
Met NDFR krijg je toegang tot het meest geavanceerde kennisplatform met nuttige functionaliteiten voor je dagelijkse werkzaamheden, actuele fiscale wetgeving, jurisprudentie en zeer uitgebreide commentaren. Dankzij de geavanceerde zoekfunctionaliteit kun je snel en efficiënt de informatie vinden die je nodig hebt.
Wil jij ook je eigen NDFR pakket samenstellen?
Geef een reactie