Een accountant mag geen vertrouwelijke informatie verstrekken in reactie op een informeel verzoek om informatie van de Belastingdienst.
Een ondernemer heeft een klacht ingediend tegen accountant-administratieconsulent. Hij verwijt de accountant zijn concept-jaarrekening 2002 naar de Belastingdienst te hebben gestuurd zonder daarbij te hebben vermeld dat het een om een concept ging. Op dat moment was de cliëntrelatie al beëindigd. De fiscus heeft de concept-jaarrekening gestuurd naar het hof in een procedure over de pensioenvoorziening in de jaarrekening. De ondernemer meent dat hij door het handelen van de accountant is benadeeld, te meer omdat de accountant niet als getuige wilde optreden. Verder zou de accountant in een brief hebben gesteld dat de ondernemer aan hem een nieuwe adviseur heeft voorgeteld. Zo is de indruk gewekt dat de ondernemer bewust heeft aangestuurd op een breuk met de accountant in plaats van het oplossen van de fiscale problemen. In werkelijkheid heeft de accountant zelf een nieuwe adviseur naar voren geschoven, aldus de ondernemer.
Geen wettelijke informatieverplichting
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de accountant in strijd met het fundamentele beginsel van vertrouwelijkheid heeft gehandeld. Een accountant die de beschikking krijgt over gegevens of inlichtingen waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden, is namelijk verplicht tot geheimhouding van die gegevens. Ook als de cliëntrelatie al is verbroken. Er bestaan uitzonderingen op deze geheimhoudingsplicht. Maar als de accountant al vertrouwelijke informatie mag verstrekken, moet hij de belangen van de betrokken partijen meenemen in zijn overweging. Dit geldt overigens niet als sprake is van een wettelijke verplichting tot het vertrekken van inlichtingen. Maar deze uitzondering is hier niet aan de orde. De inspecteur had de accountant slechts informeel via een telefoontje gevraagd of hij bereid was bepaalde documenten door te sturen. In zo’n situatie moet een accountant zijn cliënt om toestemming vragen voor het sturen van de stukken.
Waarschuwing
Het College meent echter dat de ondernemer niet aannemelijk heeft gemaakt dat de vertrouwelijke gegevens in de procedures een rol van betekenis hebben gespeeld. Hij heeft evenmin gespecificeerd waaruit het gestelde nadeel dan precies heeft bestaan. Uiteindelijk is zijn geschil met de Belastingdienst in zijn voordeel geëindigd. Daarom oordeelt het College dat het geven van een waarschuwing aan de accountant volstaat.
Verordening: art. 16, 17, 18 en 19 VGBA
Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 12 september 2023, ECLI:NL:CBB:2023:495, 20/469 en 20/470
Geef een reactie