Hoe haal je als trusted advisor alles uit je belastingadviespraktijk? Hoe blijf je relevant als niet-fiscale partijen met slimme software ook fiscale dienstverlening gaan aanbieden? Én hoe krijg je je medewerkers mee in noodzakelijke veranderingen, zoals datagedreven advisering? Deze thema’s behandelen datafiscalist Pieter Hoogendijk van Visser & Visser en Ruben Overwijn van Sdu in hun workshop tijdens ‘de Waardefabriek’ op 16 november in Utrecht.
“Het eerlijke verhaal.” Dat is wat Pieter Hoogendijk wil brengen tijdens het Sdu-evenement de Waardefabriek. De datafiscalist van Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs beseft dat het wat dramatisch klinkt, maar hij wil er maar duidelijk mee maken dat niet alles vanzelf gaat als je slimme software aanschaft. “Het is echt een illusie om te denken: ik schaf een licentie voor slimme software aan en dan is het geregeld. Want je kunt het technisch allemaal nog zo goed regelen met een datawarehouse en dashboard vol stuurinformatie, je moet ook je mensen zover krijgen om ermee te gaan werken. En dat klinkt gemakkelijker dan gedaan.”
Pieter werkt inmiddels alweer 8 jaar voor Visser & Visser en stuurt als Manager Belastingadviseur onder andere het team datafiscalisten aan. “Ik heb inmiddels wat ervaring met het slim inzetten van data in de fiscale adviespraktijk. Ik wil graag een inkijkje geven in hoe wij deze zaken aanpakken. Door stil te staan bij de verschillende stappen op weg naar datagestuurd werken, wil ik tijdens mijn workshop duidelijk maken hoe je ook succesvol kunt worden met fiscale advisering op basis van data. Want eerlijk gezegd denk ik dat ik dat veel fiscale adviseurs nu nog commerciële kansen laten liggen”, vertelt Pieter, die met zijn team in 2021 nog de Sdu Tax Innovator Award won.
Vaste aanneemsommen en slimme software
Bij Visser & Visser Belastingadviseurs is al jaren geleden een duidelijke keuze gemaakt om een leader in de markt te zijn. De datafiscalist vertelt dat bijvoorbeeld het aangifteproces tot in hoge mate is gestandaardiseerd en geautomatiseerd. “Onze collega’s worden door vaste aanneemsommen gestimuleerd om efficiënt te werken. Ze worden in hun werk ondersteund door slimme tools. Het zit in ons DNA om de boot niet te missen. Daarbij helpt onze IT-dochteronderneming (Growteq) ons bij het realiseren van onze innovatie ideeën. Hiermee zorgen we voor tevreden klanten en maken we ons werk niet alleen leuker, maar ook makkelijker.”
De Manager Belastingadviseur maakt in zijn werk gebruik van diverse applicaties met kunstmatige intelligentie-technieken, zoals Addify (voorheen Taxvice) en NDFR. Pieter vertelt hoe dit alles hem ondersteunt in de dagelijkse praktijk. “Ik wil als trusted advisor op elk moment dat mijn klant dat wenst kunnen aanhaken bij zijn praktijk. Daarvoor is het belangrijk dat ik weet wat er bij die ondernemer allemaal speelt. Ik moet hiervoor niet alleen de mens kennen, ik moet ook weten wat er in zijn organisatie allemaal speelt. Als je als fiscaal adviseur een ondernemer soms maar eens in de zoveel tijd spreekt, is dat laatste natuurlijk een uitdaging. Wij hebben de tools in huis om op elk moment bij te zijn. Wij kunnen op elk moment inpluggen op het dossier van onze klant en een 360 graden beeld vormen van al zijn vraagstukken.”
Kansen en bedreigingen signaleren
De slimme software ondersteunt de datafiscalist bij het leggen van verbanden in klantdata. “Slimme software signaleert vroegtijdig voor mij welke kansen en bedreigingen er kunnen spelen bij klanten. Dit maakt dat ik proactief kan adviseren en meer zichtbaar wordt bij mijn klant. Ik anticipeer op actuele veranderingen en laat daarmee mijn meerwaarde als fiscale adviseur zien.” Pieter zegt meer grip te hebben op het adviestraject doordat hij werkt met een uniforme workflow en dossiervorming. “Dankzij het automatisch signaleren van advieskansen of bedreigingen blijf ik alert en kan ik op het juiste moment mijn klant aanhaken.”
Pieter Hoogendijk roept in de aanloop naar zijn workshop alle fiscalisten op om vooral zelf aan zet te blijven. “Voorkom dat je wordt overruled door concullega’s die de stap naar tax tech al wel hebben gezet. Of erger nog: door buitenstaanders, zoals softwareontwikkelaars die dankzij slimme chatbots als ChatGPT zich ook met fiscale advisering gaan bezighouden. Een bedreiging? Wel als je jezelf niet voorbereidt. Ik help je graag de juiste stappen zetten, zodat je zelf in control blijft.”
Ben je benieuwd naar de workshop van Pieter Hoogendijk en Ruben Overwijn tijdens de Waardefabriek op 16 november in Utrecht? Meld je dan nu aan
Geef een reactie