Er komt geen variant op of alternatief voor de voorgestelde maatregelen in de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van een motie die vraagt te onderzoeken of en hoe de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) meer gericht kan worden op familiebedrijven.
In het op Prinsjesdag 2023 ingediende wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024 zijn vijf maatregelen opgenomen, naast de op Prinsjesdag 2022 al aangekondigde maatregel om aan derden verhuurd vastgoed niet meer in aanmerking te laten komen voor de BOR en DSR ab. De andere drie van de acht eerder voorgestelde maatregelen (zie Geen BOR meer voor verkrijger jonger dan 21?) zijn complex en vragen om meer tijd voor een gedegen uitwerking en worden om die reden opgenomen in het Belastingplanpakket 2025 met als beoogde inwerkingtredingsdatum 1 januari 2026. Eén van deze maatregelen betreft het beperken van de toegang tot de BOR en de DSR ab tot reguliere aandelen met een minimaal belang van 5% in het geplaatste kapitaal
Het kabinet stelt voor de toegang tot de BOR en DSR ab te beperken tot reguliere aandelen die volledig meedelen in de winstgerechtigdheid en liquidatieopbrengst met een belang van ten minste 5% in het totale geplaatste kapitaal (maatregel 6). Een uitzondering hierop is dat de verwateringsregeling (een indirect ab van ten minste 0,5% dat uitsluitend is verwaterd door vererving, huwelijksvermogensrecht of schenking) blijft gelden voor de genoemde reguliere aandelen. Zoals is aangekondigd, wordt deze voorgestelde maatregel opgenomen in het Belastingplanpakket 2025 met als beoogde inwerkingtredingsdatum 1 januari 2026.
Het vanuit familiebedrijven aangedragen alternatief
In de motie van de leden Stoffer en Inge van Dijk wordt concreet gevraagd te onderzoeken of en hoe door het verhogen van de minimale omvang van het bezit, in combinatie met een verruiming van de verwateringsregel, de BOR meer gericht kan worden op familiebedrijven. Achtergrond is dat het bij sommige familiebedrijven kan voorkomen dat er familieleden met zo’n klein aandelenbelang zijn dat ze voor die aandelen geen gebruik van de BOR meer kunnen maken. Vertegenwoordigers van een aantal grote oude familiebedrijven hebben hiervoor ook aandacht gevraagd en een alternatief aangedragen. Dit alternatief houdt in dat de erflater of schenker met zijn familie een belang van minimaal 25% moet hebben om in aanmerking te komen voor de BOR. Met name het begrip familie kan volgens de staatssecretaris voor problemen zorgen. Volgens Van Rij bestaat dan het risico dat dit alternatief niet voldoet aan de staatssteunregels en is er mogelijk sprake van ongeoorloofde ongelijke behandeling van gelijke gevallen. In de brief geeft Van Rij met motivatie aan dat verdere uitwerking en uitvoering van dit alternatief daarom niet in de rede ligt. In de praktijk zijn complicaties te verwachten.
Verwateringsregeling
Nog wel is onderzocht of de verwateringsregeling kan worden verruimd. Hiervoor is naar twee varianten gekeken. In de eerste variant wordt het minimumbelang voor een indirect ab verlaagd tot bijvoorbeeld 0,1%. In de tweede variant vindt een andere aanpassing plaats, namelijk dat de BOR ook van toepassing kan zijn op verwaterde belangen van minder dan 0,5%, mits deze verkrijgingen een bepaalde minimale waarde hebben, bijvoorbeeld € 10 miljoen. De voorzichtige inschatting ten aanzien van de uitvoerbaarheid van beide varianten is dat ze, afhankelijk van hun vormgeving, niet tot noemenswaardige verslechtering hoeven te leiden.
Andere varianten dan de hiervoor genoemde leiden ofwel tot een strengere toegangspoort ofwel tot een dubbele entree. Gelet op het voorgaande concludeert Van Rij dat het gevraagde onderzoek niet leidt tot een alternatief of variant die wenselijk lijkt.
In het oktobernummer van Vakblad Estate Planning bespreken mr. Anne Klunder en mr. dr. Mitra Tydeman-Yousef wat de voorgestelde maatregelen betekenen voor ondernemers die een bedrijfsopvolging overwegen en voor hun opvolgers. Nog geen abonnee? Maak nu voordelig kennis
Geef een reactie