Staatssecretaris De Vries stuurt de Tweede Kamer antwoorden op vragen over de BNC-fiches over de door de Europese Commissie voorgestelde hervorming van de douane-unie.
Nota nav verslag inzake het fiche Mededeling en Verordening nieuw Douanewetboek van de Unie
De Europese Commissie heeft in mei 2023 voorstellen gedaan voor de hervorming van de EU-douane-unie. Het kabinet merkt op dat het bij de voorgestelde bepalingen gaat over wie de verantwoordelijkheid draagt voor de douaneformaliteiten binnen de gehele EU. Niet over andere aspecten die logistieke keuzes beïnvloeden, zoals de kwaliteit van de dienstverlening en de kosten. Door de voorgestelde aanpassingen met betrekking tot indirecte vertegenwoordiging, blijft het voor de Nederlandse logistiek sector mogelijk om een spilfunctie voor douaneformaliteiten te vervullen bij de invoer van goederen in de EU. In samenspraak met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zal wel bezien moeten worden hoe deze bepalingen geformuleerd moeten worden, zodat de logistieke dienstverleners in Nederland in staat blijven om goede diensten te blijven verlenen aan bedrijven in de EU en daarbuiten. De inzet van het kabinet is in ieder geval dat de sterke Nederlandse logistieke sector in staat gesteld wordt om haar spilfunctie te blijven vervullen.
Trust & Check Trader
De inzet van het kabinet is dat de voorgestelde TCT-status, of een groot deel van de vereenvoudigingen die daaraan zijn verbonden, bereikbaar wordt voor grote groepen bedrijven, inclusief het mkb. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TCT-status, of een groot deel van de vereenvoudigingen die daaraan zijn verbonden, moeten daarom redelijk zijn. Te strikte voorwaarden zullen immers betekenen dat het percentage van importeurs en exporteurs dat in aanmerking komt voor vereenvoudigde procedures (te) laag zal zijn. Zo is één van de voorwaarden in het voorstel dat TCT’s digitaal toegang moeten verlenen tot de bedrijfsadministraties aan de Douane. Het kabinet is zeer kritisch over deze voorwaarde en zal beoordelen of deze voorwaarde in de praktijk acceptabel is.
Nota nav verslag over fiche Verordening tariefbehandeling en afschaffing vrijstelling douanerechten
Zowel het schrappen van de vrijstelling van douanerechten voor zendingen onder de € 150, als de mogelijkheid om forfaitaire tarieven te hanteren bij afstandsverkopen, zijn gebaseerd op artikel 31 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). In dit artikel is bepaald dat de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief door de Raad worden vastgesteld op voorstel van de Commissie. Dit is een exclusieve bevoegdheid van de Raad. Er is hier dus geen sprake van nationale beleidsruimte. De lidstaten beslissen gezamenlijk voor de gehele EU.
Het kabinet heeft vragen aan de Commissie gesteld over de wijze waarop het voorstel moet leiden tot lagere administratieve lasten voor het bedrijfsleven, wat de concrete toegevoegde waarde is van de forfaitaire tarieven ten opzichte van de gecombineerde nomenclatuur en hoe wordt omgegaan met goederen die vrij zijn van rechten. Het kabinet is nog in afwachting van de schriftelijke beantwoording door de Commissie.
Geef een reactie