85% van de directeuren en eigenaren van Nederlandse familiebedrijven vindt dat de politieke partijen te weinig rekening houden met hun belangen. Slechts 5% heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen positief zullen uitwerken voor het familiebedrijf. Dat blijkt uit panelonderzoek van Nyenrode Business Universiteit, RSM en Van Lanschot Kempen onder directeuren en eigenaren van familiebedrijven naar de verwachtingen van de komende Tweede Kamerverkiezing.
Ruim 78% denkt dat een nieuw kabinet de belemmeringen waar het familiebedrijf op dit moment mee te maken heeft, niet goed gaat aanpakken.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat familiebedrijven een weinig rooskleurig beeld hebben van de politiek. Zij voelen zich, ondanks hun grote belang voor de Nederlandse economie, niet of nauwelijks gezien. De verkiezingsprogramma’s bieden weinig positieve aanknopingspunten en ook is er nauwelijks vertrouwen dat de verkiezingen positief gaan uitpakken voor familiebedrijven. Van de directeuren en eigenaren geeft wel 97% aan te gaan stemmen. Naar verwachting zal dit ongeveer 7% van de totale stemmen zijn, mogelijk goed voor 11 Kamerzetels en daarmee voor politieke partijen een interessante doelgroep.
Bedrijfsopvolgingsregeling
Uit analyse van de verkiezingsprogramma’s blijkt dat van de huidige partijen in de Tweede Kamer; D66, GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, Denk en Bij1 het familiebedrijf helemaal niet benoemen. De overige partijen besteden heel summier aandacht aan de familiebedrijven. De respondenten geven aan dat ze zich zorgen maken over het gebrek aan een langetermijnvisie. Met name de aanpassing vanaf 2025 van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), die voorziet in een belastingregeling bij de vererving van ondernemingsvermogen of bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen, is een heet hangijzer. Maar liefst 61% heeft er geen of weinig vertrouwen in dat de BOR door het nieuwe kabinet gehandhaafd wordt na de voorgestelde aanpassingen.
Whitepaper panelonderzoek familiebedrijf en verkiezingsprogramma’s
Geef een reactie