A-G Koopman adviseert de Hoge Raad om prejudiciële vragen te stellen aan het HvJ EU over de verrekening van buitenlandse bronbelasting en toepassing van heffingskortingen bij een Nederlandse inwoner die Belgische dividenden ontvangt.
Een Nederlandse inwoner heeft Belgische dividenden ontvangen waarop Belgische bronbelasting is ingehouden. De verrekening van de Belgische bronbelasting verloopt anders dan wanneer sprake zou zijn geweest van ingehouden Nederlandse dividendbelasting. De vraag die nu bij de Hoge Raad voorligt is of de volgorde van toepassing van heffingskortingen en regelingen ter voorkoming van dubbele belasting in strijd is met internationale verdragen.
Verrekening buitenlandse bronbelasting niet verplicht
A-G Koopman is van oordeel dat EU-lidstaten niet verplicht zijn om bronbelastingen geheven in andere lidstaten daadwerkelijk terug te betalen. De Nederlandse inwoner heeft daarom geen recht op teruggave van de Belgische bronbelasting alsof het Nederlandse dividendbelasting betreft. Er bestaat echter twijfel over de rechtvaardiging van het verschil in volgorde van verrekening in grensoverschrijdende situaties, wat mogelijk een belemmering vormt voor de vrijheid van kapitaalverkeer. De A-G geeft de suggestie dat de Hoge Raad een prejudiciële vraag zou kunnen stellen aan het HvJ EU om hierover uitsluitsel te krijgen.
Prejudiciële vraag EU-recht in een specifieke belastingregeling
Kiest de Hoge Raad ervoor om de rechtspraak van het HvJ EU niet ter discussie te stellen, dan stelt de A-G voor om een vraag te stellen over de toepassing van EU-recht in een specifieke belastingregeling. De zaak kan mogelijk gecombineerd worden met vergelijkbare zaken die eerder door A-G Wattel zijn behandeld. Zo kan er meer duidelijkheid komen over de geldigheid van de rechtspraak van HvJ EU over de verplichting van woonstaten om persoonlijke belastingvoordelen in aanmerking te nemen. Kortom de A-G adviseert de Hoge Raad om een prejudiciële vraag voor te leggen aan het HvJ EU. Deze zaak kan dan mogelijk leiden tot een bredere beoordeling van de verplichtingen van lidstaten met betrekking tot belastingvoordelen in grensoverschrijdende situaties.
Wet: art. 2.7 Wet IB 2001, art. 63 VWEU en art. 14 EVRM
Online cursus Pillar 2: Wet Minimumbelasting 2024
Deze cursus, die slechts twee uur in beslag neemt, wordt verzorgd door Suniel Pancham, belastingadviseur bij Tax at Work. Tijdens de cursus zal Suniel op toegankelijke wijze ingaan op de belangrijke aspecten van de Wet Minimumbelasting 2024 en biedt deelnemers de kans om in een korte tijd volledig op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. De cursus is zeer praktisch van aard.
Geef een reactie