De verhoging van de bankenbelasting kan de Nederlandse bankensector verzwakken, waardoor die minder goed bestand is tegen economische crises, waarschuwt de Europese Centrale Bank.
De Tweede Kamer nam dit najaar een motie aan om de bankenbelasting te verhogen. Het heffen van bijzondere belastingen bij de bancaire sector kan het voor kredietinstellingen moeilijker maken om extra kapitaalbuffers op te bouwen, aangezien hun ingehouden winst zal afnemen, waardoor zij minder bestand zijn tegen economische schokken. In feite zouden dergelijke belastingen negatieve economische effecten kunnen hebben doordat zij het vermogen van kredietinstellingen om krediet te verstrekken beperken en bijdragen tot minder gunstige voorwaarden voor klanten bij het verstrekken van leningen en andere diensten. Het is van essentieel belang dat kredietinstellingen een solide eigen vermogen hebben om hun rol als kredietbemiddelaar binnen de economie te vervullen schrijft de ECB in een Opinie die minister Kaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Grondige analyse
De ECB beveelt aan om een grondige analyse van mogelijke negatieve gevolgen voor de bancaire sector aan het wetsvoorstel toe te voegen, waarin wordt onderzocht of de toepassing van het wetsvoorstel risico’s voor de financiële stabiliteit met zich meebrengt, en met name of het de veerkracht van de bancaire sector kan aantasten en marktverstoring kan veroorzaken. In deze analyse moet een gedetailleerde beschrijving worden gegeven van de specifieke impact van de belasting op de winstgevendheid en de kapitaalbasis van kredietinstellingen op langere termijn, de toegang tot financiering en de verstrekking van nieuwe lenigen en concurrentievoorwaarden aan de markt, en de mogelijke gevolgen daarvan voor de liquiditeit.
Geef een reactie