Ondanks jarenlang onderhandelen hebben EU-landen een wet over maatschappelijk verantwoord ondernemen geblokkeerd (CSDDD).
De duurzameketenwetgeving werd begin 2022 in Brussel gepresenteerd om bedrijven te verplichten om misstanden in hun productieketen aan te pakken. Bedrijven die dit nalaten, zouden forse boetes en wellicht rechtszaken riskeren. In december werd er een politiek akkoord tussen het Europarlement en de EU-lidstaten over de wetgeving bereikt. Daarin werd onder meer vastgelegd dat die gaat gelden voor bedrijven met meer dan 500 werknemers en een omzet van € 150 miljoen.
Dit is enorm teleurstellend’, benadrukt Petra Bolster-Damen, internationaal secretaris en dagelijks bestuurslid van de FNV. De kans dat onderhandelingen tussen de nationale regeringen en het Europees Parlement voor de aankomende Europese verkiezingen opnieuw worden gestart is klein Bolster-Damen: ‘Binnen de EU is onze regering één van de grootste voorvechters van deze wetgeving. Het is belangrijk om die kennis en energie vast te houden om tot wetgeving te komen. Mocht het in de Europese Unie niet lukken om met wetgeving te komen dan is Nederland zelf aan zet om regels in te voeren.
Geef een reactie