Nederland kampt met een woningcrisis. Om het enorme woningtekort in te lopen, is het nodig dat er jaarlijks minstens 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Twaalf partijen hebben onderling afspraken gemaakt over hoe dat doel versneld bereikt kan worden in de Uitvoeringsagenda Wonen.
Fiscale voorstellen
- Voor het deel van de nieuwbouwopgave waarvoor woningcorporaties aan de lat staan, heeft het ministerie van BZK berekeningen gemaakt . Hieruit volgt dat corporaties hun leenruimte maximaal benutten maar hierbij wel tegen hun grenzen aan lopen. Corporaties zijn hierdoor de komende jaren al genoodzaakt om hun woningbouwontwikkeling en -productie terug te schroeven om de lange termijn continuïteit te waarborgen. Het is daarom nodig de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties te laten vervallen.
- In de afgelopen periode hebben (internationale) beleggers en ontwikkelaars te maken gehad met aanzienlijke fiscale wijzigingen met impact op de businesscase. Om investeringen in nieuwbouw te stimuleren en een goed investeringsklimaat te waarborgen, wordt voorgesteld om de overdrachtsbelasting substantieel te verlagen en de belasting in box 3 te baseren op het daadwerkelijk behaalde rendement, conform het wetsvoorstel Werkelijk Rendement Box 3. Dit zorgt ook voor extra investeringsruimte voor verduurzaming en het behouden van een gevarieerd huurwoningaanbod en heeft daarmee ook positieve effecten voor huurders.
- Versterking van de financiële positie van gemeenten is noodzakelijk om capaciteitstekorten op te lossen en de uitvoeringskracht van gemeenten te versterken. Dit kan door een beperking of vrijstelling van de vennootschapsbelasting voor gemeentelijke grondexploitaties. Gemeenten hebben met hun grondexploitaties immers geen winstoogmerk, maar een maatschappelijke doelstelling.
- Het is belangrijk dat er stimuleringsmaatregelen komen voor woningcorporaties en investeerders om zo de middenhuur aan te jagen. Dit kan worden uitgewerkt in verschillende instrumenten voor woningcorporaties en marktpartijen zoals de inzet van staatsgaranties op leningen en objectgebonden subsidies voor middenhuurwoningen.
Bron: NEPROM, 29 februari 2024
Meerdaagse opleiding Vastgoedfiscaliteit
Gedurende drie dagen krijg je uitleg over verschillende onderdelen waaronder btw en vastgoed, overdrachtsbelasting en winstbepaling. Naast de uitleg van deze vier experts is er ook voldoende ruimte om vragen te stellen en eventuele praktijkcases te bespreken zodat je weloverwogen keuzes kunt maken en jouw klanten van gedegen advies kan voorzien.
Geef een reactie