Een meerderheid van de Europese regeringen heeft alsnog ingestemd met nieuwe platformwetgeving. Een wetsvoorstel is na drie jaar onderhandelen aangenomen.
‘Een belangrijke mijlpaal,’ zei minister Karien van Gennip in Brussel over de Europese wet die de rechtsbescherming van platformwerkers zoals maaltijdbezorgers en Uberchauffeurs moet verbeteren. Van Gennip wees er ook op dat bedrijven straks een ‘gelijk speelveld’ hebben en weten waar ze aan toe zijn.
Voor het eerst in de geschiedenis zijn er regels opgesteld over welke beslissingen wel en niet door automatische algoritmes genomen mogen worden. ‘Uber-chauffeurs mogen niet meer zomaar van de app worden afgegooid bijvoorbeeld. Bij alle belangrijke beslissingen moet een mens betrokken zijn. Deze wetgeving treedt op tegen de verdeel-en-heers strategie van de platformbedrijven,’ stelt Petra Bolster-Damen van FNV. ‘Dit is een belangrijke stap voor het bieden van bescherming aan werkenden in een arbeidsmarkt die steeds digitaler wordt.’
Daarnaast regelt de Europese platformwetgeving dat platformwerkers meer mogelijkheden krijgen om tegen schijnzelfstandigheid in het verweer te treden, om hun arbeidsrelatie te kunnen claimen. Hiervoor moeten EU-landen een procedure instellen, dat als een platformwerker wordt aangestuurd er sprake is van een gezagsverhouding tussen de platformwerker en het platformbedrijf en moeten platformwerkers een aanname van een rechtsvermoeden krijgen, met een omkering van de bewijslast voor het platformbedrijf.
Bron: FNV en AD, 11 maart 2024
Geef een reactie