Nederland onderhandelt in 2024 met 13 landen over belastingverdragen. Staatssecretaris Van Rij geeft een overzicht van de lopende en geplande onderhandelingen.
Drie van de landen zijn nieuw op deze lijst: Benin, Ecuador en Zweden. Nederland zet dit jaar de onderhandelingen voort met: Aruba, België, Brazilië, Duitsland, Marokko, Mozambique, Oeganda, Portugal, Roemenië en Suriname. Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceert ieder kwartaal een overzicht met de landen waarmee op dit moment onderhandelingen lopen.
Daarnaast zijn er onderhandelingen die zich in de zogenoemde afrondende fase bevinden. Deze onderhandelingen zijn op technisch niveau afgerond, maar deze belastingverdragen zijn nog niet in werking zijn getreden. Zo is het belastingverdrag met Colombia nog niet in werking getreden, omdat de goedkeuringsprocedure in Colombia nog niet is afgerond. De belastingregeling met Curaçao is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Nederland wil de belastingregelingen met deze landen aanpassen in lijn met de uitkomsten van het BEPS-project. De belastingregeling met Curaçao wordt momenteel behandeld door uw Kamer. Met Aruba bevinden de onderhandelingen zich in de afrondende fase. Met Sint Maarten is afgelopen jaar ambtelijk akkoord bereikt.
Ontwikkelingslanden
Nederland wil bij het aangaan van belastingverdragen rekening houden met de bijzondere positie van ontwikkelingslanden. Bij het maken van afspraken met ontwikkelingslanden houdt Nederland er extra rekening mee dat deze landen voldoende belasting kunnen heffen over de activiteiten van Nederlandse bedrijven in het ontwikkelingsland. Ook kan Nederland ontwikkelingslanden technische assistentie verlenen om de capaciteit van belastingdiensten in deze landen te verbeteren.
In 2013 is Nederland daarom gestart met een project dat zich richtte op 23 ontwikkelingslanden. In de belastingverdragen die met deze landen worden gesloten, kent Nederland meer heffingsrechten toe aan de ontwikkelingslanden en kan er technische assistentie geboden worden. Daarnaast worden er antimisbruikbepalingen opgenomen in de belastingverdragen met deze landen. Deze antimisbruikbepalingen helpen om belastingontwijking tegen te gaan. De afgelopen tien jaar is er veel vooruitgang geboekt in dit project en is het Nederlandse verdragsbeleid voor ontwikkelingslanden verder ontwikkeld.
Om de impact van het ontwikkelingslandenproject te vergroten, is besloten het project te verbreden. Het project gaat daarom verder dan alleen het opnemen van antimisbruikbepalingen en richt zich niet langer exclusief op de 23 landen, maar ook op andere ontwikkelingslanden.
Bron: Kamerbrief over onderhandeling van belastingverdragen, nr. 2024-0000201100, Ministerie van Financien, 14 maart 2024
Online cursus Ontwikkelingen Internationaal Belastingrecht
Het internationale fiscale speelveld verandert in rap tempo. Stap voor stap is de impact van de BEPS-discussie gegroeid, en daarmee de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Wat is er nog mogelijk en wat is niet langer mogelijk (nu of in de toekomst)? Kortom: welke alternatieve structureringen zijn mogelijk om het Nederlandse en Europese vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden? Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Welke relevante nationale en Europese rechtspraak is recent gewezen? In deze twee uur durende online cursus bespreekt Arthur Hofman deze recente ontwikkelingen.
Geef een reactie