De Kennisgroep omzetbelasting OVI heeft een vraag beantwoord over de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling bij ketentransacties.
A Polen Sp.z.o.o. is gevestigd in Polen. B Nederland BV is gevestigd in Nederland en beschikt over een Nederlands btw-identificatienummer. C Frankrijk SA en D Frankrijk SA zijn beiden gevestigd in Frankrijk.
Na 1 januari 2020 zijn de partijen A, B, C en D betrokken bij een keten van opeenvolgende goederenleveringen. Die keten is als volgt. A levert goederen aan B. B levert dezelfde goederen vervolgens aan C die op zijn beurt dezelfde goederen aan D levert. De geleverde goederen worden in opdracht van B direct vanuit Polen naar het bedrijfsadres van D in Frankrijk vervoerd. Schematisch kan de leveringsketen als volgt worden weergegeven.
B is niet in Frankrijk geregistreerd voor btw-doeleinden. B verstrekt zijn Nederlandse btw-identificatienummer aan A ten behoeve van de goederenlevering van A aan B. C is geregistreerd in Frankrijk voor btw-doeleinden.
B wenst op de transactie de vereenvoudigde ABC-regeling in de zin van artikel 141 van de btw-richtlijn toe te passen, zodat de verwerving van B niet aan Nederlandse btw is onderworpen vanwege een zogenoemde nummerverwerving.
Vraag
Is op de keten van opeenvolgende leveringen van A aan B en vervolgens van B aan C de vereenvoudigde ABC-regeling in de zin van artikel 141 van de btw-richtlijn van toepassing?
Antwoord
Ja, op de keten van opeenvolgende leveringen van A aan B en vervolgens van B aan C is de vereenvoudigde ABC-regeling in de zin van artikel 141 van de btw-richtlijn van toepassing. Het feit dat de goederen direct worden verzonden naar het bedrijfsadres van D in plaats van het bedrijfsadres van C staat de toepassing van artikel 141 van de btw-richtlijn niet in de weg. De vereenvoudigde ABC-regeling is van toepassing, tenzij partij C aan partij B aangeeft dat Frankrijk deze vereenvoudiging niet toepast.
Geef een reactie