Het effect dat de Wet minimumbelasting 2024 heeft op de doeltreffendheid van de innovatiebox is naar verwachting zeer gering tot nihil. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in antwoord op vragen van de Eerste Kamer over het evaluatierapport van de innovatiebox over de periode 2010-2019.
In totaal maakten in 2019 circa 3.200 ondernemingen gebruik van de innovatiebox. Hiervan vallen circa 2.700 gebruikers onder het mkb en 500 gebruikers onder het grootbedrijf. De heffing van de minimumbelasting ziet uitsluitend op multinationale en binnenlandse groepen met een omzet van € 750 miljoen.
Bescheiden opbrengst binnenlandse bijheffing
Het is niet de verwachting dat gebruikers van de innovatiebox systematisch worden geraakt door de minimumbelasting. Het effect dat de Wet minimumbelasting 2024 sorteert op de doeltreffendheid van de innovatiebox is naar verwachting zeer gering tot nihil. Immers, de minimumbelasting is vrijwel nooit van toepassing bij ondernemingen die gebruik maken van de innovatiebox. Gelet op de bescheiden structurele opbrengst van de binnenlandse bijheffing, is de conlusie dat slechts in zeer specifieke gevallen sprake is van een bijheffing bij ondernemingen die gebruik maken van de innovatiebox. Bovendien zal dit doorgaans incidenteel van aard zal zijn.
Vergelijking met andere EU-landen
De stimulering van innovatieve investeringen binnen de EU neemt verscheidene vormen aan en kan zowel via subsidies als via fiscale regelingen. In Nederland wordt – in verhouding tot andere EU landen – relatief veel gestimuleerd via fiscale regelingen en minder via directe subsidies. Een combinatie van de twee typen fiscale regelingen is relatief gebruikelijk in de EU en wordt in veertien lidstaten toegepast. Acht lidstaten hebben ervoor gekozen om uitsluitend via kostenreductie innovatie te bevorderen. De overige lidstaten hebben ofwel geen fiscale stimulering voor innovatie (drie lidstaten) of doen dit uitsluitend via fiscale verhoging van de winstgevendheid van innovatie (twee lidstaten).
Geef een reactie