In tijden van arbeidskrapte lijkt het aantrekkelijk om met inhuur- en inleenkrachten te werken en/of werkzaamheden van stoffelijke aard uit te besteden. Welke risico’s loop je door te werken met derden? En hoe wil en kun je deze risico’s beperken?
Bij het werken met derden kun je te maken krijgen met verschillende aansprakelijkheden. Fiscale aansprakelijkheden bijvoorbeeld. In de Invorderingswet staan de inlenersaansprakelijkheid, de ketenaansprakelijkheid en de bestuurdersaansprakelijkheid. Maar je hebt ook de civielrechtelijke aansprakelijkheid, bijvoorbeeld de ketenaansprakelijkheid voor loon. Iedere werknemer in Nederland heeft recht op minimumloon of cao-loon.
Risico’s bij inhuren of inlenen van personeel
Ondernemingen die personeel inhuren lopen risico’s op handhaving. Enerzijds bij inlenersaansprakelijkheid anderzijds handhaving bij mogelijke schijnzelfstandigheid. Heel vaak zie je die risico’s van tevoren niet. Pas als bijvoorbeeld een uitzendbureau niet meer voldoet of kan voldoen aan de belastingverplichtingen zoals de loonheffing en omzetbelasting die betaald moeten worden, dan kan de Belastingdienst de opdrachtgever aansprakelijk stellen.
Zwarte lijsten
De inspectie SZW publiceert lijsten van opdrachtgevers die boetes hebben gekregen op basis van de Wet aanpak schijnconstructies of de Wet arbeid vreemdelingen. Die lijsten zijn via internet te raadplegen. Opdrachtgevers lopen dus risico. Je kunt als opdrachtgever alles nog zo goed mogelijk hebben gedaan, toch kun je een boete krijgen en op de lijst komen. Dan is het voor de publieke opinie van de opdrachtgever erg schadelijk dat je een boete hebt gehad. In dat kader is het goed om na te denken over welke risico’s je loopt en hoe je die risico’s wilt afdekken.
Voorkomen van aansprakelijkheden
In de focusuitzending van april 2024 op Tax Talks gaat Chantal Nillesen nader in op de relevante wetgeving en geeft handige tips en adviezen om het werken met derden zonder al te grote risico’s te kunnen aangaan.
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie