De Wet hersteloperatie toeslagen is bedoeld om gedupeerden van de Toeslagenaffaire zo samenhangend mogelijk herstel te bieden. Maar in de praktijk werken de wet en de werkwijze van de Belastingdienst een veelvoud van afzonderlijke procedures in de hand. Dat stelt de bestuursrechter in Rotterdam.
De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst neemt veel afzonderlijke beslissingen, vaak per herstelmaatregel of toeslagenjaar. Tegen al die verschillende besluiten kan bezwaar, beroep en hoger beroep worden ingediend. Dat kan ertoe leiden dat het herstel van gedupeerden gefragmenteerd in een veelheid aan procedures aan de orde komt, waarbij in de meeste procedures slechts een deelaspect van dat herstel kan worden behandeld.
Deze uitwerking in de praktijk staat volgens de rechtbank haaks op de doelstellingen van de hersteloperatie.
Vertrouwen in de overheid
De rechtbank deed op 16 april negen uitspraken over de afwikkeling van de Toeslagenaffaire. Daarin merkt de rechtbank het volgende op: ‘De rechtbank voorziet en wijst Belastingdienst/Toeslagen en de wetgever er nadrukkelijk op dat op deze wijze een aanvrager niet alleen jarenlang moet wachten op primaire besluiten en beslissingen op bezwaar in de bestuurlijke fase, maar dan nog eens vele jaren verwikkeld kan zijn in allerlei procedures bij de rechtbank en de Afdeling. Dit staat haaks op de doeleinden van de hersteloperatie en komt het herstel van het vertrouwen in de overheid niet ten goede.’
Dit artikel is eerder verschenen op advocatie.nl
Geef een reactie