De Kennisgroep successiewet en de Kennisgroep aanmerkelijk belang hebben een vraag beantwoord over de uitleg van het begrip ‘gepaard gaan met’ bij de omzetting van aandelen in preferente aandelen en toekenning van gewone aandelen aan een ander.
X bezit al jaren alle aandelen in X BV, die een onderneming drijft. De helft van de aandelen worden omgezet in preferente aandelen en enkele dagen later worden de resterende gewone aandelen in X BV aan A overgedragen. Een aantal jaren later schenkt X zijn preferente aandelen in X BV aan A. A verzoekt om toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in de SW 1956 en de doorschuifregeling in de IB 2001.
Vraag
Is sprake van ‘gepaard gegaan met’ als bedoeld in artikel 35c, vierde lid, SW 1956 en artikel 4.17a, derde lid, Wet IB 2001, als er enige tijd zit tussen de omzetting van gewone aandelen in preferente aandelen en de toekenning van gewone aandelen aan een ander?
Antwoord
Ja, in de parlementaire geschiedenis wordt weliswaar bij ‘gepaard gaan met’ gerefereerd aan ‘gelijktijdig’ en ‘op dat moment’, maar dat wil niet zeggen dat omzetting in preferente aandelen en toekenning van gewone aandelen aan een ander op dezelfde dag moeten plaatsvinden. Vereist is wel dat de tijdspanne beperkt is en dat er een verband bestaat tussen beide rechtshandelingen.
Bron: Belastingdienst, 23 mei 2024
PE-Pitstop Optimaliseren bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
De cursus is geen (basis)cursus over de theorie van de BOR, maar meer een verfijnde vertaling hiervan naar de ‘echte praktijk’. Enige basiskennis over de BOR is daarom wenselijk. Na het volgen van de Pitstop weet u wanneer de BOR van toepassing is, hoe deze toepassing fiscaal geoptimaliseerd kan worden en welke civielrechtelijke aspecten hierbij van belang zijn. Het aanmerkelijk belang staat tijdens de cursus centraal.
Geef een reactie