Staatssecretaris Van Rij geeft antwoord op vragen van de Eerste Kamer over de kabinetsreactie op het evaluatierapport van de innovatiebox over de periode 2010-2019.
Volgens de leden van de fractie van GroenLinks–PvdA wekt de minister van Economische Zaken en Klimaat in de brief van 18 december jl. de indruk dat de regeling van de innovatiebox positief geëvalueerd is, zonder dit expliciet te maken. Deze leden vragen om een heldere uitspraak te doen over de conclusie van deze evaluatie.
Vestigingsklimaat
In de brief van 18 december worden de evaluatieconclusies van de innovatiebox besproken aan de hand van de doelstellingen van de regeling. De innovatiebox heeft als hoofddoelen het stimuleren van het vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven en het bevorderen van R&D-uitgaven. De evaluatie onderscheidt positieve aspecten met betrekking tot het bevorderen van het vestigingsklimaat, terwijl de effectiviteit en efficiëntie voor het stimuleren van R&D minder positief beoordeeld worden.
Het beoordelen van de innovatiebox als geheel als positief of negatief zonder onderscheid te maken tussen de doelstellingen, is volgens de brief onvoldoende representatief voor de bevindingen. Het vestigingsklimaat wordt als cruciale doelstelling gezien, en daarom wordt dit apart beoordeeld.
De evaluatie benadrukt ook dat een regeling niet automatisch positief wordt beoordeeld omdat het belastingdruk vermindert en het vestigingsklimaat verbetert. De effectiviteit van een regeling wordt bepaald door hoe goed het nieuwe activiteiten aantrekt en negatieve bijwerkingen minimaliseert. Daarnaast worden methoden, zoals enquêtes, als kritiekpunten genoemd vanwege mogelijke vertekeningen. Kwalitatieve en gevarieerde benaderingen van onderzoeksmethoden worden aanbevolen.
Uit de evaluatie blijkt verder dat de WBSO-regeling meer extra R&D-uitgaven genereert dan de innovatiebox per geïnvesteerde euro. Er wordt gesteld dat andere regelingen ter bevordering van innovatie effectiever zijn. De stabiliteit en voorspelbaarheid van regelingen, vooral de innovatiebox, blijken belangrijke aspecten te zijn voor bedrijven bij hun investeringsbeslissingen. Het vervolgbeleid is echter afhankelijk van een toekomstig kabinet, dat de resultaten van de evaluatie zal moeten wegen en eventuele vervolgstappen zal moeten bepalen.
Kortom, de evaluatie toont aan dat de innovatiebox positieve effecten heeft op het vestigingsklimaat, maar minder effectief is in het stimuleren van R&D-uitgaven.
Geef een reactie