Het ministerie van Financiën heeft laten onderzoeken hoe de energiebelasting toekomstbestendig kan worden vormgegeven. Het onderzoek heeft geresulteerd in een rapport. De staatssecretaris heeft dit rapport op 7 juni 2024 aan de Tweede Kamer aangeboden.
De energiebelasting begon in 1996 als een eenvoudig instrument voor energiebesparing en groene belastinginkomsten. In de loop van de tijd is de energiebelasting echter uitgegroeid tot een complex systeem met vijf schijven, zestien teruggaveregelingen en zes bijzondere tarieven. Ook het aantal betrokken partijen is daarbij toegenomen tot meer dan driehonderd. Vereenvoudiging van de energiebelasting is van groot belang om toekomstige aanpassingen mogelijk te maken in reactie op veranderingen in energiemarkten en technologische ontwikkelingen. beleidsmedewerkers van DG Fiscale Zaken hebben een rapport opgesteld met een onderzoek naar hoe de energiebelasting toekomstbestendig kan worden vormgegeven.
Doel
Het onderzoek heeft zich gericht op het ontwikkelen van een toekomstbestendige energiebelasting die begrijpelijk en uitvoerbaar is voor alle betrokken partijen in een dynamisch energielandschap. Door knelpunten en beleidswensen te identificeren en mogelijke oplossingen voor te stellen, zoals het beperken van regelingen, vereenvoudigingen en techniekneutrale formuleringen voor wijzigingen, beoogt men de energiebelasting effectiever te maken voor huishoudens, bedrijven en de overheid.
Inhoud
Het onderzoek bespreekt de uitdagingen en kansen in de energiemarkten, de geschiedenis en huidige structuur van de energiebelasting, en benoemt zes knelpunten die aanwezig zijn en kunnen ontstaan. Diverse beleidswensen worden geïdentificeerd en opties voor de vormgeving van de energiebelasting worden gepresenteerd, waaronder drie basisvarianten voor een nieuwe energiebelasting die knelpunten kunnen oplossen en beleidswensen kunnen vervullen.
Oplossingen voor knelpunten
Oplossingen voor knelpunten omvatten het beperken van bijzondere regelingen en schijven, het verbeteren van informatievoorziening aan energieleveranciers en de Belastingdienst, en het streven naar techniekneutrale aanpassingen. Het onderzoek pleit voor terughoudendheid bij het introduceren van nieuwe lastencompensaties en frequent wijzigen van de belastingregeling, en beveelt aan wijzigingen zo techniekneutraal mogelijk te formuleren.
Noodzakelijke uitgangspunten
Om een toekomstbestendige energiebelasting te realiseren, dienen bepaalde uitgangspunten in acht te worden genomen, zoals het vermijden van te veel beleidswensen en frequente wijzigingen, en het streven naar vereenvoudiging en techniekneutraliteit om effectiviteit en flexibiliteit te waarborgen in een snel evoluerend energielandschap.
Geef een reactie