Op verzoek van het Ministerie van Financiën heeft een evaluatie plaatsgevonden van de fiscale ondernemerschapsregelingen.
De staatssecretaris van Financiën heeft het evaluatierapport van fiscale ondernemerschapsregelingen aan de Tweede Kamer verzonden. De evaluatie, uitgevoerd door SEO en Dialogic, heeft de regelingen op doeltreffendheid en doelmatigheid met data-analyse van CBS-microdata 2007-2021 beoordeeld. Een positieve evaluatie behoudt de regeling zonder aanpassingen, tenzij het kabinet anders beslist in een reactie aan de Kamer. Het demissionaire kabinet laat de besluitvorming over de evaluatie aan het volgende kabinet over.
Onderwerp en doel evaluatie
Het onderwerp van de evaluatie zijn de fiscale ondernemerschapsregelingen voor IB-ondernemers. De fiscale ondernemerschapsregelingen die van toepassing kunnen zijn op IB-ondernemers en die centraal staan in de evaluatie zijn: de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de tbs-vrijstelling, de stakingsaftrek, de willekeurige afschrijving starters, de meewerkaftrek en de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. De kern van de evaluatie is het beoordelen van de doeltreffendheid en doelmatigheid van de fiscale ondernemerschapsregelingen. In 2017 zijn de fiscale ondernemerschapsregelingen voor het laatst geëvalueerd.
Uitkomst evaluatie
De evaluatie wijst uit dat de fiscale ondernemerschapsregelingen (zeer) beperkt doeltreffend zijn in relatie tot hun overkoepelende doel: het realiseren van maatschappelijke spill-overs via het stimuleren van ondernemerschap. Bovendien zijn de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling grote ongerichte instrumenten, waardoor het risico op verspilling op de loer ligt.
Maatschappelijke Spill-overs
De onderzoekers verstaan onder maatschappelijke spill-overs: additionele werkgelegenheid, kapitaalinvesteringen en innovatie. Volgens de beleidstheorie stimuleren fiscale ondernemerschapsregelingen ondernemerschap en leiden de maatschappelijke spill-overs vervolgens tot meer maatschappelijke welvaart en een groter welzijn.
Bron: Ministerie van Financiën, 12 juni 2024, 2024-0000340555
Geef een reactie