De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst Van Rij heeft op 13 juni 2024 de Tweede Kamer geïnformeerd over de actuele nationale en internationale beleidsontwikkelingen ten aanzien van fossiele regelingen.
Om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de aarde op een leefbare manier door te geven aan de volgende generaties is het van belang dat de Nederlandse broeikasgasemissies omlaag gaan. Een ambitieus klimaatbeleid is daarom een van de belangrijkste speerpunten van dit kabinet.
Aanscherping klimaatdoelstelling
Het huidige kabinet heeft de nationale klimaatdoelstelling aangescherpt naar 55% emissiereductie in 2030. Om deze doelstelling te realiseren heeft dit kabinet ingezet op een omvangrijk beleidspakket dat bestaat uit een mix van normeren, beprijzen en subsidiëren. Beprijzen is een belangrijk onderdeel van het beleid, omdat hiermee vervuiling een prijs krijgt en burgers en bedrijven een prikkel krijgen om de broeikasgasemissies te verminderen. Het kabinet heeft daarom diverse stappen gezet op het vergroenen van het belastingstelsel, via bijvoorbeeld het aanscherpen van de nationale CO2-heffing industrie en het verhogen van de vliegbelasting.
Transparant maken fossiele regelingen
De afbouw van regelingen die fossiel verbruik van energie bevorderen dient zorgvuldig te worden gewogen. Dat begint met een transparant overzicht van de omvang van het aantal fossiele regelingen. Het kabinet heeft met de inventarisatie van fossiele regelingen in de Miljoenennota 2023 een belangrijke stap gezet. In de Miljoenennota 2024 is voor het eerst een totaaloverzicht opgenomen van het totaal aantal fossiele regelingen. Hiermee wordt inzicht verkregen in de regelingen die het beprijzingsniveau verminderen.
Eerste stappen afbouw fossiele regelingen gezet
Naast het vergroten van de transparantie over de omvang van de fossiele regelingen, heeft het kabinet ook stappen gezet met het afbouwen van fossiele regelingen. Verder afbouw dient zorgvuldig te gebeuren.
Impact internationale afspraken
Uit de analyse in de Miljoenennota 2024 is gebleken dat in Nederland ongeveer de helft van alle geïnventariseerde fossiele regelingen (€ 20 miljard) het gevolg is van internationale afspraken. Het gaat grotendeels om fiscale regelingen. Als Nederland deze regelingen wil afbouwen moet het dus optrekken met andere landen en is Nederland afhankelijk van Europese en internationale initiatieven.
Meer nodig om nationale klimaatdoelen te halen
Het huidige beprijzingsniveau is naar verwachting onvoldoende om de nationale klimaatdoelen te realiseren. Aanvullend beleid kan mogelijk deels vorm krijgen via een verdere afbouw van fossiele regelingen, maar alternatieve beprijzingsmaatregelen zijn in een aantal gevallen effectiever om hetzelfde doel te bereiken. Dit moet zorgvuldig worden gewogen waarbij ook moet worden gekeken naar de lastenverdeling en het risico op weglek. Besluitvorming is aan een volgend kabinet, waarbij de door het kabinet uitgevoerde impactanalyses en de overwegingen in het ambtelijk Bouwstenenrapport voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel waardevolle inzichten kunnen leveren.
Geef een reactie