De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst informeert de Tweede Kamer over de (on)mogelijkheid om Wuv-uitkeringen uit te zonderen van belastingheffing.
Een Kamerlid heeft aangedrongen op een vrijstelling in de inkomstenbelasting voor uitkeringen op grond van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv). De staatssecretaris merkt in zijn reactie onder meer op dat bij de vaststelling van de hoogte van Wuv-uitkeringen het uitgangspunt was dat deze uitkeringen belast zijn. De uitkeringsgerechtigden weten dat ook. Als de uitkeringen niet belast zouden zijn, zouden de uitkeringsbedragen dus veel lager vastgesteld (moeten) worden.
Staatssecretaris wil geen extra uitzondering maken
Bovendien wil de staatssecretaris niet graag een uitzondering maken omdat hij vreest dat er dan meer verzoeken om uitzonderingen komen. Dit zou het belastingstelsel volgens hem ingewikkelder maken. Overigens erkent de staatssecretaris dat er meer uitzonderingen zijn gemaakt op de belastbaarheid van periodieke uitkeringen en verstrekkingen in de vorm van vrijstellingen. Maar de reden voor zo’n vrijstelling is altijd gelegen in het feit dat de vrijgestelde uitkeringen bedoeld zijn om specifieke noodzakelijke uitgaven te kunnen doen die niet uit het inkomen zijn te betalen. De Wuv-uitkeringen zijn niet bedoeld voor dekking van zulke specifieke noodzakelijke uitgaven. Daarom past een vrijstelling van de Wuv-uitkeringen niet in het huidige fiscale stelsel, aldus de staatssecretaris.
Bron: Ministerie van Financiën, 17 juni 2024, 2024-0000346119
Geef een reactie