De gemeente Amsterdam heeft van de Belastingdienst een naheffing van € 62.000 gekregen vanwege fouten bij de administratie van het privégebruik van de dienstauto door burgemeester Halsema. Dat meldt wethouder Van Buren (Financiën) in een brief aan de gemeenteraad.
Volgens Van Buren heeft de gemeente sinds 2019 het privégebruik “niet goed geregistreerd en administratief afgehandeld” en is daardoor onterecht geen fiscale bijtelling betaald.
Sinds 2019 is het voor leden van het college in principe niet toegestaan om de dienstauto voor privédoeleinden te gebruiken. Voor de burgemeester geldt een uitzondering, vanwege haar veiligheid en vanwege het feit dat ze 24 uur per dag beschikbaar moet zijn, schrijft AT5.
Wie jaarlijks meer dan 500 privékilometers per jaar in een dienstauto rijdt, moet daar bijtelling over betalen. In het geval van de burgemeester wordt die bijtelling in principe betaald door de gemeente, maar dat is in dit geval niet gebeurd. Dat ligt volgens Van Buren niet aan Halsema: die heeft haar privékilometers altijd gemeld.
De wethouder zegt dat er binnen de ambtelijke organisatie geen goede instructies waren over de afhandeling van die gegevens. De werkwijze van de gemeente is volgens haar tekortgeschoten. “Zowel het proces als de regels waren niet duidelijk genoeg.”
Bron: NOS, 2 juli 2024
G Timmerman says
Ook een burgemeester is gewoon werknemer in de zin van de Wet Loonbelasting. De gemeente is als werkgever inhoudingsplichtig. Nog steeds, dus die aanslag kost de gemeente niets. Uitgezonderd de bijkomende kosten, die zijn voor de nalatigheid van de werkgever, hier de gemeente. De hoofdsom van de aanslag moet alsnog worden ingehouden op het salaris van de werknemer, schamel of niet. Natuurlijk kan deze werkgever besluiten om het bedrag niet te verhalen en te bruteren. Dat kost de gemeente dan ongeveer twee keer zo veel als nu wordt gesuggereerd.