Curatoren staan regelmatig voor de vraag of zij onderzoek moeten doen naar faillissementsfraude en zo het risico lopen dat er minder geld overblijft voor schuldeisers. Beter beleid is nodig om curatoren hierin te ondersteunen. Dat zegt onderzoeker en universitair docent Jessie Pool van Universiteit Leiden.
Pool deed onderzoek naar de vraag waarom malafide ondernemers soms wegkomen met faillissementsfraude, zelfs al vermoedt – of weet – de curator dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. In een artikel op de site van de universiteit zegt Pool dat kwaadwillende bestuurders onderzoek frustreren door geld weg te sluizen en een lege boedel achter te laten. Wanneer een curator niet zeker weet dat hij het geld terugkrijgt van een frauderende bestuurder, zal hij geen aansprakelijkheidsprocedure beginnen.
Het zorgt ervoor dat curatoren in een spagaat zitten, aldus Pool. Aan de ene kant zijn er de belangen van de schuldeisers, aan de andere kant moeten curatoren bijdragen aan de bestrijding van faillissementsfraude.
Motie SP en VVD
Pool is daarom blij met de motie van de SP en de VVD. Kamerleden Van Nispen (SP) en Ellian (VVD) vragen de minister om te onderzoeken hoe curatoren kunnen worden aangemoedigd om in ieder faillissement onderzoek te doen naar onregelmatigheden. Volgens Pool kan dat door duidelijker te maken wat curatoren aan fraudebestrijding moeten doen, daar een goede beloning voor te bieden en door hun fraudemeldingen op te pakken.
Lees het volledige artikel op de site van Universiteit Leiden
Dit artikel is eerder verschenen op advocatie.nl
Geef een reactie