Wie al eens is veroordeeld wegens faillissementsfraude, riskeert een (hogere) gevangenisstraf en een bestuursverbod als hij opnieuw in de fout gaat.
Rechtbank Amsterdam heeft een man die bestuurder is van een bv schuldig bevonden aan faillissementsfraude. Daarnaast is hij zijn inlichtingenplicht jegens de curator niet nagekomen. In de periode van 10 januari 2017 tot en met 22 september 2017 heeft de bestuurder buitensporige uitgaven gedaan vanuit de bv en goederen onttrokken aan de boedel. Daarbij valt te denken aan het leasen van een Porsche Panamera, het aangaan van huurovereenkomsten voor privéwoningen en het overmaken van geldbedragen aan een andere vennootschap zonder zakelijke reden. De bestuurder heeft bovendien geweigerd de vereiste inlichtingen te verstrekken. Dit alles heeft geresulteerd in een benadeling van schuldeisers, waaronder de Belastingdienst, van ongeveer € 150.000.
Gezondheidsklachten verlagen onvoorwaardelijk deel celstraf
Bij het opleggen van de straf voor faillissementsfraude houdt de rechtbank rekening met het strafblad van de verdachte en de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. In deze zaak is de redelijke termijn voor de afhandeling van de zaak overschreden. Normaal gesproken leidt dat tot strafvermindering. Bovendien is de man 67 jaar oud en leidt hij aan COPD en een hartkwaal. Onder deze omstandigheden bepaalt de rechtbank dat het voorwaardelijk deel van de straf groter moet zijn dan normaal. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast legt de rechtbank de man een bestuursverbod op van tien jaar.
Wet: art. 14a, 14b, 14c, 28, 29, 57, 194 en 343 WvSr
Verdiepingscursus DGA-advisering
In deze opleiding geven vier ervaren specialisten hun tips en tricks over hoe advieskansen te herkennen en optimaal te benutten. Zij nemen je aan de hand van casuïstiek mee in de praktische begeleiding van de dga op alle relevante adviesthema’s:
- Bedrijfsoverdracht
- Optimale houdsterstructuur
- Aanmerkelijk belang
- Gebruikelijk loon & Sociale verzekeringsplicht
- Lenen van en aan de bv
- Vermogensstructurering
- Huwelijk & Echtscheiding
- Pensioen
Meer informatie en inschrijven
Geef een reactie