De staatssecretaris van Financiën stelt dat winkeliers niet verplicht zijn om mee te werken aan de btw-vrijstelling op bepaalde aankopen door niet-EU reizigers.
In een zaak voor Rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2024:4768) heeft een vrouw uit een niet-EU-land tijdens haar korte verblijf in Nederland in een Nederlandse winkel een aankoop gedaan. Over de aankoop is btw geheven. De vrouw heeft haar aankoop meegenomen naar haar eigen land. Vervolgens eist de vrouw dat de winkelier haar de btw terugbetaalt. Maar de rechtbank heeft deze vordering van de vrouw afgewezen. Een Kamerlid heeft aan de staatssecretaris van Financiën gevraagd of hij meent dat winkeliers in zulke situaties het nultarief mogen of moeten toepassen. In zijn antwoord wijst de staatssecretaris op het volgende. Wil de klant die een niet-EU reiziger is dat de winkelier het nultarief toepast? Dan moet de klant eerst bewijzen dat de gekochte goederen de EU daadwerkelijk in zijn persoonlijke bagage hebben verlaten. Dit bewijs is bij de aankoop niet te leveren. Daarom moet de winkelier in zo’n geval btw in rekening brengen.
Niet-EU reiziger moet zoeken naar bereidwillige winkelier
Pas nadat de winkelier het bewijs van uitvoer heeft ontvangen van de niet-EU reiziger, kan hij alsnog overgaan tot het toepassen van het btw-nultarief. Dan kan de winkelier de btw teruggeven aan de niet-EU reiziger. Het hele proces van het (achteraf) toepassen van het btw-nultarief en de teruggaaf van btw aan de niet-EU reiziger betekent een aanzienlijke administratieve inspanning van de winkelier. Volgens de staatssecretaris kan men de winkelier niet daartoe verplichten. Een winkelier die wel zijn medewerking verleent, maakt zijn goederen wel aantrekkelijker voor niet-EU reizigers. Als een winkelier weigert de niet-EU reiziger bij te staan in de toepassing van het nultarief, kan deze klant besluiten om zijn aankoop te doen bij een winkelier die wel bereidwillig is. Dit vormt een aanmoediging voor winkeliers om wel medewerking te verlenen, zo stelt de staatssecretaris.
Beschikking: art. 23a Uitv.besch. OB
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal 12 september 2024, 2024 Z12491
Geef een reactie