De Tweede Kamer wordt binnenkort geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek naar de wettelijke mogelijkheden en implicaties voor het volledig gelijktrekken van de vermogensgrenzen bij kwijtschelding van lokale heffingen. Dit schrijft minister Uitermark in antwoord op Kamervragen over de vermogensgrenzen voor lokale kwijtscheldingen.
De vermogensgrenzen voor lokale belastingen liggen lager dan de vermogensgrenzen in de Participatiewet. De minister is van mening dat het verstandig is voor mensen om een financiële buffer te hebben om een plotselinge financiële tegenvaller te kunnen opvangen.
De minister laat nu mede naar aanleiding van de Nader gewijzigde motie van de leden Palmen en Mohandis een onderzoek uitvoeren naar de vragen uit deze motie en de beleidsvraagstukken, die spelen bij de verdere ophoging van de vermogensnorm. In deze motie verzoekt de Kamer de regering de wettelijke mogelijkheden en implicaties voor het volledig gelijktrekken van de vermogensgrenzen te onderzoeken en daarbij de maatschappelijke opbrengsten van de preventieve werking van een financiële buffer mee te nemen. Ook verzoekt de Kamer overeenkomstig de resultaten uit dit onderzoek zo spoedig mogelijk te bepalen dat de vermogensnorm voor kwijtschelding mogelijk verruimd kan worden tot maximaal de vermogensnorm in de Participatiewet. Over dit onderzoek wordt de Kamer binnenkort geïnformeerd.
Bron: Antwoorden op Kamervragen over de vermogensgrenzen voor lokale kwijtscheldingen, nr. 2024-0000788877, Ministerie van Binnenlandse Zaken, 25 september 2024
Geef een reactie