De Europese Commissie is een inbreukprocedure tegen Nederland gestart vanwege vertraging in de implementatie van de CSRD-richtlijn. De deadline voor omzetting in nationale wetgeving was 6 juli 2024. Het implementatievoorstel is nog niet bij de Tweede Kamer ingediend.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat.
De Commissie verklaarde: “Zonder de omzetting van deze nieuwe regels zal het niet mogelijk zijn om het noodzakelijke niveau van harmonisatie van duurzaamheidsverslaggeving in de EU te bereiken en zullen investeerders niet in staat zijn om rekening te houden met de duurzaamheidsprestaties van bedrijven bij het nemen van investeringsbeslissingen.”
Samen met Nederland zijn nog 16 andere lidstaten in gebreke gesteld. De formele brieven die naar de 17 lidstaten zijn gestuurd, vormen de eerste stap in de inbreukprocedure. Lidstaten hebben twee maanden de tijd om te reageren. Daarna kan de Commissie een formeel verzoek sturen om aan de regels te voldoen. In de laatste stap kan het Europees Hof van Justitie betrokken worden om sancties op te leggen.
Bron: EC, 26 september 2024
Aan de slag met Dubbele Materialiteit – ESG/CSRD Vaardigheden
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – rapportage verplicht organisaties om een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren, maar wat is het precies? Hoe pak je het aan? Met de dubbele materialiteitsanalyse bepaal je welke onderwerpen voor jouw organisatie en stakeholders materieel zijn. Door zowel de impact van een organisatie op het milieu (inside-out) als de impact van het milieu op de organisatie (outside-in) in kaart te brengen, bepaal je welke onderwerpen moeten opgenomen worden in de duurzaamheidsrapportage.
Geef een reactie