Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat de resultaten van een boekenonderzoek als nieuw feit konden dienen, waardoor navordering mogelijk was.
Een ondernemer exploiteert een stoffeerdersbedrijf. De echtgenote van de ondernemer verricht ook werkzaamheden voor het stoffeerdersbedrijf. Tot 1 januari 2022 stond de onderneming bij de Kamer van Koophandel geregistreerd als eenmanszaak. Vanaf voornoemde datum staat de onderneming geregistreerd als vennootschap onder firma met firmanten de ondernemer en zijn echtgenote. Na een boekenonderzoek legt de inspecteur navorderingsaanslagen op.
Het geschil
In geschil bij rechtbank Gelderland is of sprake is van een nieuw feit, of de correctie privégebruik auto terecht is, de post werk derden terecht niet in aftrek is toegestaan en of de inkomsten van de echtgenote terecht als loon uit dienstbetrekking zijn gekwalificeerd.
Uitkomsten boekenonderzoek is een nieuw feit
De rechtbank heeft geoordeeld dat de resultaten van een boekenonderzoek als nieuw feit kunnen dienen. Daardoor is navordering mogelijk voor de jaren 2014 tot en met 2017.
Minder dan 500 kilometer privégebruik auto niet aangetoond
De rechtbank heeft het standpunt van de inspecteur bevestigd dat de auto van de onderneming ook voor privédoeleinden ter beschikking heeft gestaan. De ondernemer kon niet aantonen dat de auto op jaarbasis voor minder dan 500 kilometer privé werd gebruikt. De bijtelling voor privégebruik is terecht.
Zakelijkheid kosten werk derden niet aangetoond
De rechtbank heeft verder bevestigd dat belanghebbende niet aannemelijk had gemaakt dat de gestelde kosten voor werk derden daadwerkelijk waren gemaakt en zakelijk waren.
Echtgenote is geen ondernemer
Volgens de rechtbank heeft de inspecteur de beloning voor de werkzaamheden van de echtgenote terecht als loon uit dienstbetrekking aangemerkt en niet als winst uit onderneming. De onderneming is namelijk pas vanaf 2022 als vof geregistreerd.
Wet: art. 3.4 en 3.20 Wet IB 2001 en art. 16 AWR
Geef een reactie