Staatssecretaris Idsinga heeft de nota naar aanleiding van het verslag Wet aanpassing Wet minimumbelasting 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd. De nota geeft een toelichting op keuzes die zijn gemaakt.
Opname van de administratieve richtsnoeren in de Wet minimumbelasting 2024
- De administratieve richtsnoeren van de OESO zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving om consistentie te waarborgen en discrepanties met andere staten te voorkomen.
- De wijzigingen zijn grotendeels bedoeld om technische aanpassingen door te voeren en niet om slordigheden op te lossen.
Regeldruk, budgettaire gevolgen en uitvoering
- De minimumbelasting is bedoeld om belastingontwijking tegen te gaan en een ondergrens te stellen aan belastingconcurrentie tussen staten.
- Nederland heeft nog geen minimumbelasting geheven omdat de eerste aangiftes pas in 2026 worden verwacht.
- De regeldrukkosten worden als niet substantieel ingeschat en er zijn maatregelen getroffen om de administratieve lastendruk te verminderen.
Pijler 2 en andere landen
Er is een peer review proces op OESO-niveau om te beoordelen of landen de regels correct hebben geïmplementeerd. Het kabinet benadrukt het belang van snelle implementatie van de Pijler 2-regels om discrepanties en onzekerheid te voorkomen.
Bron: Nota naar aanleiding van het verslag Wet aanpassing Wet minimumbelasting 2024, Ministerie van Financien, 11 oktober 2024
Geef een reactie