Minister Wiersma informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak piekbelasting in de agrarische sector.
Agrarische ondernemers die onder de aanpak piekbelasting vallen, worden gestimuleerd om hun stikstofemissies te verminderen. Dit kan door innovatie, extensivering, omschakeling, verplaatsing of beëindiging. Er zijn verschillende regelingen beschikbaar, zoals de Investeringsmodule van de subsidiemodule investering in bewezen innovaties voor veehouderijen met piekbelasting (Sbv) en de Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp).
De stand van zaken rond deze regelingen is als volgt:
- Regelingen ter ondersteuning: De Sbv-regeling biedt financiële ondersteuning voor het implementeren van bewezen staltechnieken om stikstofemissies te reduceren. Deze regeling is open van 21 oktober 2024 tot 8 januari 2025 met een budget van € 60 miljoen.
- Vergunningverlening: De Raad van State heeft enkele natuurvergunningen vernietigd, maar er is nog steeds zicht op vergunningverlening bij gelijkblijvend aantal dieren en goede onderbouwing van luchtwassers. De Sbv-regeling vereist dat dieraantallen vijf jaar lang niet toenemen en dat de werking van luchtwassers real-time wordt gemonitord.
- Ondernemingsplan en maatwerk: Ondernemers kunnen een afweging maken tussen verschillende regelingen, hoewel de regeling voor extensivering al gesloten is.
- Ervaringen met zaakbegeleiding: Er wordt gewerkt aan maatwerk en begeleiding voor ondernemers om hen te ondersteunen bij de overgang naar minder stikstofemissie.
- Potentiële stikstofreductie: De eerste inschattingen van de stikstofreductie door de Lbv en Lbv-plus zijn positief, maar exacte cijfers zijn nog niet beschikbaar.
Maatwerk
In de uitvoering van het LVVN-beleid staat de menselijke maat centraal, vooral in de aanpak piekbelasting. Ondernemers worden ondersteund bij het maken van keuzes voor de toekomst van hun bedrijf via subsidieregelingen, contact met RVO en zaakbegeleiders. Naast generieke regelingen is er ook een ondernemingsplan- en maatwerkaanpak, waarvoor € 50 miljoen beschikbaar is tot 2026.
De ondernemingsplan-aanpak helpt veehouders hun bedrijf te verduurzamen door stikstofemissies te verminderen en verbeteringen door te voeren op het gebied van water, klimaat en natuur. De maatwerkaanpak richt zich op ondernemers die niet binnen de generieke regelingen passen, om specifieke omstandigheden te accommoderen en het vertrouwen in de overheid te verbeteren.
De ervaringen met zaakbegeleiding in de aanpak piekbelasting zijn positief. Een belangrijke aanbeveling uit het rapport “Wat wel kan” van de heer Remkes was het herstel van vertrouwen tussen ondernemers en de overheid. Ondernemers waarderen de ondersteuning van een zaakbegeleider, die als vast contactpersoon fungeert. Deze begeleider helpt bij het verkennen van mogelijkheden en biedt begeleiding gedurende het hele proces, inclusief het leggen van contact tussen verschillende overheden en de ondernemer. Vanwege de positieve ervaringen wordt deze werkwijze voortgezet en uitgebreid.
Wat betreft de potentiële stikstofreductie van de Lbv en Lbv-plus regelingen, is er een ambtelijke analyse uitgevoerd. De interesse in beide regelingen is hoog en de oorspronkelijke budgetten zijn overtekend. Deelname aan de Lbv-plus is nog mogelijk tot 20 december 2024, wat een positief effect kan hebben op de potentiële reductie.
Bron: Kamerbrief over voortgang aanpak piekbelasting, nr. DGLGS / 88409362, Ministerie LVVN, 14 oktober 2024
Geef een reactie