Staatssecretaris Idsinga en staatssecretaris Achahbar informeren de Tweede Kamer over de taakopdracht en een planning voor de hervorming van het stelsel voor belasting en toeslagen.
Het Kabinet werkt aan een brede hervormingsagenda inkomensondersteuning. In de taakopdracht staat de voorgestelde aanpak en afbakening. Het kabinet wil dat (meer) werk merkbaar loont, voor alle werkenden. Ook kijkt het kabinet vanuit verschillende domeinen naar vereenvoudiging van de inkomensondersteuning voor mensen. Over de brede agenda inkomensondersteuning ontvangt de Kamer een brief voor de begrotingsbehandeling van SZW. Bij de hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel is ook aandacht voor de relatie met het minimumloon en de doorwerking van verschillende regelingen op elkaar. Hiervoor wordt samengewerkt met het programma Vereenvoudiging inkomensondersteuning voor mensen (VIM). Daarnaast zet het kabinet breder in op versterking van de bestaanszekerheid van mensen, waarbij bijvoorbeeld ook woningbouw een belangrijke opgave vormt.
De planning is als volgt:
Korte termijn
• Het kabinet verhoogt het kindgebonden budget en huurtoeslag. De wetsvoorstellen om dat te regelen zijn reeds gedaan als onderdeel van het Belastingplan 2025.
• In 2025 volgt een wetsvoorstel waarin knelpunten worden opgelost voor een aantal specifieke situaties. Het gaat daarbij om:
- Gezinnen met een partner die noodgedwongen niet bij het gezin kan zijn, vanwege vermissing, detentie of vluchtsituatie, geven we hetzelfde recht op toeslagen als alleenstaande ouders.
- Als besluiten over kinderbijslag of verblijfsstatus worden aangepast, kan de grondslag voor toeslagen vervallen en worden de ontvangen toeslagen teruggevorderd. Om dit te voorkomen, worden de toeslagen niet langer met terugwerkende kracht aangepast als gevolg van deze aangepaste besluiten.
- Alle toeslaggerechtigden krijgen 4 maanden langer de tijd om de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget aan te vragen, zodat dit nog een heel jaar na het jaar waarop de toeslag ziet, mogelijk is. Hierdoor ontstaat meer zekerheid voor hen.
• Het kabinet verbetert de huurtoeslag. De maatregelen hiertoe kennen een gefaseerde inwerkingtreding: de harmonisering van het aantal huishoudtypes is beoogd vanaf 1 januari 2025 en de invoering van de lineaire inkomensafhankelijke afbouw en verlaging van de eigen bijdrage zijn beoogd per 2026. De Kamer ontving het wetsvoorstel met deze voorstellen reeds in het kader van het Belastingplan 2025. Tevens is bij het Belastingplan het wetsvoorstel vereenvoudiging huurtoeslag toegevoegd dat reeds in 2023 aan de Kamer is aangeboden.
Middellange termijn
- In het hoofdlijnenakkoord is voorzien dat de kinderopvangtoeslag per 2027 wordt vervangen door een nieuw stelsel van directe financiering. De Kamer ontvangt vóór de behandeling van de SZW-ontwerpbegroting 2025 een hoofdlijnenbrief met daarin een beschrijving van het stelselontwerp en een toelichting op het wetgevingsproces.
- Voor het kindgebonden budget en de zorgtoeslag, beziet het kabinet welke stappen er mogelijk zijn in de transitie naar het eindbeeld op lange termijn, waarbij de huidige inkomensverdeling het uitgangspunt is. Dit kabinet onderzoekt bijvoorbeeld de vormgeving van één kindregeling in één wettelijk kader en bereidt besluitvorming voor.
Bron: Kamerbrief over taakopdracht hervorming belasting en toeslagenstelsel, nr. 2024-0000500347, Ministerie van Financiën, 17 oktober 2024
Geef een reactie