D66 en GroenLinks-PvdA willen dat het kabinet een einde maakt aan de ‘baby-bv’, het oprichten van een bedrijf voor een minderjarig kind met als enig doel erf- en schenkbelasting te ontwijken schrijft de Volkskrant.
Nederland telt ruim honderd bedrijven met een eigenaar die nog niet eens 10 jaar oud is. Bij een baby-bv richten ouders een bedrijf op met als rechtsvorm een bv. De aandelen komen in handen van de baby. Vervolgens gaan de ouders voor de bv werken en zetten zij het bedrijf voort. Als de waarde van de aandelen stijgt, komt dat voordeel bij de baby terecht. Dit is geen belaste schenking, omdat sinds de oprichting de ouders nooit de voordelen in handen hebben gehad. Op deze manier wordt erf- en schenkbelasting voorkomen. Een aantal oppositiepartijen wil de ontwijkingsconstructie ontmoedigen door een leeftijdsgrens van tussen de 14 jaar en 18 jaar in te voeren voor het oprichten van een bv. Een minimumgrens van 14 jaar is volgens Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) verdedigbaar, omdat sommige ondernemende tieners echte bedrijfjes starten. Hoewel het aantal baby-bv’s beperkt is, geeft een adviseur in de Volkskrant aan dat hij wel een toename ziet in de vraag naar dergelijke constructies voor 18-plussers.
Sneller en Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA) hebben staatssecretaris Struycken gevraagd de leeftijdsgrens in het Burgerlijk Wetboek op te nemen. Als Struycken dat weigert, willen ze een Kamermotie indienen.
Bron: Volkskrant, 23 oktober 2024
Geef een reactie