Pillar 2, leer alles over de inhoud en structuur met daarbij een uitleg over het bereken van de effectieve winstbelastingdruk
Deze masterclass gaat in op de werking van de Pillar 2 regels zoals deze geïmplementeerd zullen worden in Nederland door de Wet Minimumbelasting 2024. Het doel van Pillar 2 is dat grote multinationale- en zelfs volledig binnenlandse groepen een effectieve winstbelastingdruk hebben van 15%. Om dat doel te bereiken bevat het wetsvoorstel drie soorten bijheffingen:
de binnenlandse bijheffing;
de inkomen‐inclusiemaatregel en
de onderbelastewinstmaatregel.
De Nederlandse Pillar 2-wetgeving zal praktisch gesproken effectief zijn voor boekjaren vanaf 2024. Onder deze wetgeving zullen grote multinationale- en volledig binnenlandse groepen op termijn te maken krijgen met nieuwe compliance verplichtingen. De invoering van de Pillar 2-wetgeving brengt echter ook nieuwe reporting verplichtingen met zich mee waarmee al rekening dient te worden gehouden in de 2023 commerciële jaarrekening. Actie op de korte termijn is derhalve vereist.
Eén van de meest complexe onderwerpen binnen de Pillar 2-wetgeving is de berekening van de effectieve winstbelastingdruk. Deze berekening wijkt significant af van de winstbelastingdruk zoals deze momenteel wordt berekend in de commerciële jaarrekening. Pillar 2 introduceert daarmee in feite een nieuwe set aan rekenregels. Een groot deel van deze rekenregels is gebaseerd op Tax Accounting principes. Om de berekening van de effectieve winstbelastingdruk onder Pillar 2 goed te kunnen begrijpen is kennis van tax accounting derhalve noodzakelijk. Tijdens deze masterclass zal hier dan ook de nodige aandacht aan besteed worden. Om de masterclass te kunnen volgen is geen (basis)kennis van tax accounting vereist.
Leerdoelen
Na het volgen van deze masterclass heb je een goed beeld van de inhoud en de structuur van de Pillar 2-regels, het concept van de berekening van de Pillar 2 effectieve winstbelastingdruk (inclusief een basisbegrip van Tax Accounting), zodat je in de praktijk de korte- en langetermijnverplichtingen alsmede de vraagpunten kunt herkennen en de regels kunt toepassen.
Voor wie?
Belastingadviseurs, bedrijfsfiscalisten, accountants, CFO, medewerkers accounting, medewerkers van de Belastingdienst en rechterlijke macht.