Staatssecretaris Folkert Idsinga van Financiën is afgetreden. In een toelichting gaf Idsinga aan een gebrek aan vertrouwen te ervaren als bewindspersoon. Hij zal op een later moment openheid van zijn belangen geven op persoonlijke titel.
Idsinga kreeg deze week felle kritiek van partijen in de Tweede Kamer over het niet openbaren van zijn zakelijke belangen. Eerder deze week drong een meerderheid van de Kamer er bij hem op aan dat hij de namen van alle bedrijven waarin hij aandelen of andere financiële belangen heeft openbaar zou maken.
Hij heeft zijn financiële belangen op afstand gezet toen hij staatssecretaris werd zoals de regels ook voorschrijven. Daarmee heeft hij geen directe invloed meer heeft op besluiten over zijn aandelen, opties of andere zakelijke contracten.
Volgens de regels hoeven bewindspersonen als zij hun zakelijke belangen op afstand hebben gezet niet openbaar te maken om welke bedrijven het gaat. Het is wel gebruikelijk dat nieuwe bewindslieden dit bij hun aanstelling bespreken met de formateur. In zijn brief schrijft Idsinga dat hij “alle gestelde regels voor kandidaatbewindspersonen heeft gevolgd en geen voorbehouden gemaakt”. Hij schrijft verder “geraakt te zijn door de omgangsvormen en het politieke debat”.
Vraagtekens bij belastingconstructie van Idsinga
Volgens de NOS leven al langer vragen over de investeringen van Idsinga. De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur deed de afgelopen maanden onderzoek naar een investering. Dat betreft een meerderheidsbelang in een bedrijf gelieerd aan een producent van algen die verwerkt kunnen worden tot voedsel. Idsinga deed de investering in 2019, nog voordat hij politiek actief werd.
De vennootschap beheert een of meerdere machines waarmee algen kunnen worden gekweekt. Omdat de algen gebruikt kunnen worden als vervanger van dierlijke eiwitten en vetzuren komen de machines in aanmerking voor aantrekkelijke fiscale stimuleringsregelingen, bedoeld om milieuvriendelijke investeringen door ondernemers aan te jagen.
In zijn toelichting op zijn aftreden noemde Idsinga zichzelf ondernemer. Maar is Idsinga hier een ondernemer? Of een belegger? Als ondernemer heeft Idsinga recht op een forse fiscale subsidie. Als belegger niet. Een staatssecretaris zou zich er niet mee moeten inlaten, zegt hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert van de Universiteit Leiden. “Ik vind eigenlijk dat een staatssecretaris van Financiën niet in dit soort structuren zou moeten zitten. Ook al vindt hij misschien zelf dat het allemaal in de haak is.” Volgens de NOS weigerde Idsinga de afgelopen weken vragen over deze investering te beantwoorden.
Bron: NOS, 1 november 2024
Geef een reactie