Reageert een werkgever op een ziekmelding met een ontslagmelding in een Whatsappbericht? Dan is zo’n melding in principe niet rechtsgeldig.
Een vrouw verricht vanaf 4 april 2023 kapperswerkzaamheden in een kapsalon. Aanvankelijk werkt zij drie dagen per week, later vier dagen per week. Eerst verricht de kapsalon de betalingen aan de kapster contant. Naderhand vinden de betalingen plaats via bankoverschrijvingen. Hoewel de partijen hebben gesproken over een schriftelijke arbeidsovereenkomst, hebben zij geen overeenstemming bereikt. Op 1 juni 2024 meldt de vrouw zich ziek. De eigenares van de kapsalon beschouwt deze ziekmelding als een opzegging. In een WhatsApp-bericht beëindigt zij het contract per 1 juli 2024. De kapster meent dat de kapsalon dit niet zomaar kan doen en start een beroepsprocedure.
Gezagsverhouding
Rechtbank Noord-Holland stelt dat een schriftelijke overeenkomst niet bepalend is voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie. De intentie van partijen en de feitelijke uitvoering zijn leidend. De rechtbank meent dat de omstandigheden wijzen op een gezagsverhouding die kenmerkend is voor een arbeidsovereenkomst. Dat de kapsalon geen werkgeverspremies heeft ingehouden, doet daaraan niet af. Verder oordeelt de rechtbank dat de opzegging door de kapsalon niet rechtsgeldig is omdat de vrouw arbeidsongeschikt was wegens ziekte. De kapsalon heeft evenmin een geldige ontslaggrond aangetoond. Daarom moet de kapsalon het loon van de vrouw doorbetalen en haar toelaten tot re-integratiewerkzaamheden. De rechtbank matigt de wettelijke verhoging tot 10% vanwege aannemelijke onwetendheid van de kapsalon.
Wet: art. 7:610 en 7:629 BW
Geef een reactie