De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de 30%-regeling in 2016 is geëindigd. Daardoor is bij een keuze voor partiële buitenlandse belastingplicht box 3-heffing verschuldigd over bank- en spaartegoeden en beleggingen over de periode in 2016 dat de 30%-regeling niet meer van toepassing is.
Een buiten Nederland aangeworven werkneemster heeft in 2016 in Nederland gewoond. Zij heeft in 2016 tot en met 31 maart gebruikgemaakt van de 30%-regeling. Daarbij heeft zij de keuze gemaakt om gedurende die periode als partieel buitenlandse belastingplichtige te worden aangemerkt. Zij had haar eigen bank- en spaartegoeden niet opgenomen in de aangifte IB/PVV 2016. In afwijking van de aangifte, heeft de inspecteur de bank- en spaartegoeden van belanghebbende wel in de aanslag IB/PVV 2016 begrepen voor april t/m december. Dat is de periode dat de vrouw niet langer kan kiezen voor partiële buitenlandse belastingplicht.
Oordeel hof
Kiest een ingekomen buitenlandse werknemer, voor wie de 30%-regeling van toepassing is, voor (gedeeltelijke) partiële buitenlandse belastingplicht? En eindigt in een jaar de 30%-regeling? Dan gelden volgens hof Amsterdam de regels voor buitenlandse belastingplicht. Dan is sprake van een nog niet binnenlands belastingplichtige aan het begin van het jaar die de regels voor box 3 voor binnenlandse belastingplicht tijdsevenredig moet toepassen. Zie over de uitspraak Hof Amsterdam ( ECLI:NL:GHAMS:2023:1536, NTFR 2023/1272 en Tijdsevenredig berekend box 3-inkomen als 30%-regeling stopt).
Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad is het hiermee eens. Het oordeel van het hof is juist en sluit aan bij de strekking van de regeling over partieel buitenlandse belastingplicht in het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001 Dat houdt in dat de betrokken tijdelijk naar Nederland gekomen werknemers voor de heffing over de boxen 2 en 3 worden behandeld als waren zij buitenlands belastingplichtig.
Wet: art. 2.6 en 5.2 lid 6 Wet IB 2001
Bron: Hoge Raad 15 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1658, 23/02383
Verdiepingscursus Internationale aspecten loonheffing
Tijdens deze verdiepingscursus zoomt loonheffingenspecialist Jaap Spierenburg in op de internationale aspecten van de loonheffingen. Daarbij is er onder meer aandacht voor de belastingplicht van niet in Nederland wonende werknemers, de inhoudingsplicht voor niet in Nederland gevestigde werkgevers, internationale sociale zekerheid, de internationale aspecten van de werkkostenregeling en niet te vergeten de (nu nog) 30%-regeling. Ook komen praktische zaken aan de orde die een rol spelen in de loonadministratie voor grensoverschrijdende werknemers en wordt aandacht besteed aan de salary split.
Geef een reactie