Ron Meijer RB schrijft met enige regelmaat over zijn fiscale wereld. Een wereld waarin automatisering en proactief belastingadvies centraal staan.
Er was een tijd dat we als belastingadviseurs nog met een stratenboek op schoot zaten, en bij elke kruising moesten stoppen om de weg niet kwijt te raken. Niet heel anders dan de dikke mappen vol wetten en regels waarmee we ons door complexe dossiers worstelden. Maar kom op, het is nu 2024, en wie gebruikt er nog een stratenboek? De kaart heeft plaatsgemaakt voor Google Maps, en in onze praktijk zorgt AI voor dezelfde revolutie.
Met tools zoals GenIA-L en ChatGPT kunnen we nu binnen enkele seconden een ingewikkelde jurisprudentie samenvatten. Waar we vroeger urenlang moesten ploeteren, laat AI ons nu niet alleen de kortste route zien, maar ook waar de files staan en welke afslag je beter kunt mijden. Wie dat niet omarmt, staat straks met z’n ouderwetse papieren plattegrond hopeloos vast in een fiscale file.
In de fiscale praktijk zijn we allang afgestapt van het stratenboek, maar het lijkt alsof sommige universiteiten nog vastzitten in dat tijdperk. Studenten worstelen nog steeds met het schrijven van scripties, alsof ze een weg moeten vinden met een verouderde kaart. Waarom laten we ze niet meteen de AI-versie van Google Maps gebruiken? AI kan studenten veel sneller en slimmer de weg wijzen, maar dan moeten we ook stoppen met vasthouden aan die oude stratenboeken en hen uitdagen om echt te laten zien wat ze weten — bijvoorbeeld met een mondeling examen. Want achter een scherm faken is misschien makkelijk, maar aan tafel moet je zelf de route kennen.
Universiteiten lijken vooral bang te zijn voor deze digitale snelweg. Ze houden vast aan de scriptie als heilige graal, ook al weet iedereen dat die tegenwoordig met een beetje hulp van ChatGPT in een handomdraai in elkaar geflanst wordt. Het wordt tijd om dat los te laten. Nodig de student uit voor een goed, ouderwets mondeling examen. Want laten we eerlijk zijn: aan tafel faken? Dat lukt niet. Dan moet je zelf achter het stuur zitten en écht weten waar je naartoe gaat.
Dus, laat AI ons de weg wijzen, zowel in de praktijk als in het onderwijs. Maar vergeet niet: je kunt AI best vertrouwen als je copiloot, zolang jij maar degene bent die stuurt.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in BelastingZaken
Ron Meijer RB is werkzaam bij Blauwe Vrijdag.
Geef een reactie