Het kabinet neemt maatregelen om hoge terugvorderingen te voorkomen bij toeslagen. Een van deze maatregelen is een realistischer inschatting van het inkomen, waardoor de kans op hoge terugvorderingen kleiner wordt. Dit heeft staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën in een Kamerbrief gemeld.
Op de lange termijn wil het kabinet het belasting- en toeslagenstelsel hervormen. Op middellange termijn wil het kabinet de kinderopvang direct financieren, zodat de kinderopvangtoeslag niet meer nodig is.
Op korte termijn neemt het kabinet vier maatregelen. Deze maatregelen beïnvloeden de hoogte van het voorschot en zijn bedoeld om hoge terugvorderingen te voorkomen. Ze hebben geen gevolgen voor het definitieve recht op toeslagen. Mensen kunnen het voorschot zelf aanpassen als ze het niet eens zijn met de wijziging door Dienst Toeslagen.
Verhoogde inkomensindexering in de jaarovergang
Veel mensen krijgen jaarlijks een hoger inkomen, maar geven dit niet door aan Dienst Toeslagen. Hierdoor worden toeslagen berekend op basis van een lager inkomen, wat leidt tot te hoge voorschotten. Vanaf 2025 zal Dienst Toeslagen inkomens met 3% extra indexeren, zodat voorschotten beter aansluiten bij het werkelijke inkomen en het risico op hoge terugvorderingen afneemt.
Gebruik van vermogensgegevens in de jaarovergang
Huishoudens met een vermogen boven een bepaalde grens hebben geen recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Dit vermogen wordt pas na afloop van het toeslagjaar vastgesteld, wat kan leiden tot hoge terugvorderingen. Vanaf 2025 zal Dienst Toeslagen vermogensgegevens gebruiken om de hoogte van het voorschot te bepalen. Huishoudens met een vermogen van ten minste € 200.000 ontvangen geen voorschot meer. Als na afloop van het jaar blijkt dat het vermogen binnen de grenzen valt, wordt de toeslag nabetaald. Dit betreft ongeveer 7500 huishoudens.
Pilot muteren
Als ouders meer uren kinderopvangtoeslag aanvragen dan het aantal uren dat hun kind daadwerkelijk op de opvang is, kunnen hoge terugvorderingen ontstaan. Dienst Toeslagen voert een pilot uit waarbij de toeslag automatisch wordt aangepast als ouders te veel ontvangen en niet reageren op een verzoek om het voorschot aan te passen. De resultaten van de pilot worden begin 2025 verwacht.
Voorzichtig voorschot
Naast de drie lopende maatregelen verkent Dienst Toeslagen een vierde maatregel. Uit onderzoek blijkt dat mensen liever een lager voorschot ontvangen met een nabetaling, dan een hoog voorschot met het risico op terugvordering.
Bron: Kamerbrief over voorkoming hoge terugvorderingen, nr, 2024-0000529852, Ministerie van Financiën, 5 december 2024
Geef een reactie