Om de afhandeling van aanvullende schade voor gedupeerde toeslagenouders te versnellen en verbeteren, start het ministerie van Financiën deze maand een pilot met een volledig digitale schadevergoedingsroute.
Via deze digitale route kunnen ouders eenvoudig en snel online een verzoek om aanvullende schadevergoeding indienen. Tijdens de aanvraag krijgen ouders direct duidelijkheid over de hoogte van het schadebedrag. In de pilotfase kunnen 200 ouders gebruikmaken van deze digitale route. Het is de bedoeling dat de route in januari ook voor andere ouders met aanvullende schade beschikbaar komt. Tegelijkertijd met de pilot gaat vanaf 10 december ook het centrale aanmeldportaal voor ouders om zich te melden voor aanvullende schadevergoeding gefaseerd open.
Digitale aanvraag
Het kabinet hoopt met deze route vooral ouders te helpen die om verschillende redenen hun verhaal niet willen (her)vertellen en een snelle afhandeling van hun schade wensen. Via de digitale route kunnen ouders een aanvraag voor aanvullende schade indienen via een speciaal ingerichte en beveiligde website. Net als bij de SGH-route wordt gewerkt met vaste schadebedragen voor bepaalde gebeurtenissen. Na afronding van de aanvraag ontvangt de gedupeerde ouder een financieel voorstel voor aanvullende schade. Alleen als de ouder hiermee akkoord gaat, wordt een vaststellingsovereenkomst (VSO) gesloten en het bedrag uitgekeerd.
Digitaal aanmeldportaal
Een deel van de gedupeerde ouders heeft na de Catshuisregeling en de Integrale Beoordeling nog niet vergoede schade. Met de digitale route zijn er vier routes om deze schade te vergoeden. Zij kunnen terecht bij de Commissie Werkelijke Schade en de Stichting Gelijkwaardig Herstel. Daarnaast kunnen ouders worden doorverwezen naar de VSO-regieroute en nu ook gebruikmaken van de Digitale Route. Om ouders overzichtelijke informatie te bieden over de aanvullende schaderoutes en de verschillende voorwaarden, is een digitaal aanmeldportaal ingericht. Via dit centrale aanmeldportaal kunnen ouders een geïnformeerde keuze maken voor een van de verschillende aanvullende schaderoutes.
Voortgang financieel herstel
Bij UHT hebben 69.049 mensen zich aangemeld als mogelijk gedupeerde. Bij 99% van hen is de eerste toets afgerond. Van ruim 39.396 ouders is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn. Vanaf het moment van aanmelding hebben ouders recht op ondersteuning vanuit de gemeente waar zij wonen. Ouders van wie is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn, krijgen minimaal € 30.000. Daarnaast worden schulden aangepakt en publieke schulden kwijtgescholden. Nagenoeg alle ingediende schulden en/of betalingsachterstanden zijn inmiddels afgewikkeld, met een totaalbedrag van € 921 miljoen. Bij 55.000 mensen is de integrale beoordeling nu afgerond. De verwachting is dat in de loop van 2025 alle integrale beoordelingen zijn afgerond. Na afronding van de integrale beoordeling kunnen ouders zich eventueel aanmelden voor een van de verschillende aanvullende schaderoutes.
Geef een reactie