De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of een ‘tiny house’ voor de toepassing van de eigenwoningregeling kan worden aangemerkt als een gebouw of een duurzaam aan een plaats gebonden woonwagen als bedoeld in artikel 1, onder l, van de Wet op de huurtoeslag.
De vraag is voorgelegd of een verplaatsbare woning die voor een maximale periode van tien jaar op een fundering van betonplaten wordt geplaatst als eigen woning kan worden aangemerkt. Het gaat om een kleine volwaardige vrijstaande woning, een zogenoemde ‘tiny house’. De woning is compleet en gebruiksklaar, inclusief keuken, badkamer en installaties. De woning is aangesloten op water, riool en elektriciteit. De woning wordt verkocht aan een particulier. De koper wordt eigenaar van de grond of er wordt een recht van opstal voor de woning gevestigd.
Vraag
Kan een dergelijk ‘tiny house’ voor de toepassing van de eigenwoningregeling worden aangemerkt als een gebouw of een duurzaam aan een plaats gebonden woonwagen als bedoeld in artikel 1, onder l, van de Wet op de huurtoeslag?
Antwoord
Ja, voor deze ‘tiny house’ is sprake van:
- een duurzaam met de grond verenigde woning; of
- een duurzaam aan een plaats gebonden woonwagen.
Bron: Belastingdienst, 13 december 2024
Masterclass in de Eigenwoningregeling
De afgelopen jaren is de fiscale wet- en regelgeving in de eigenwoningregeling op verschillende punten gewijzigd. Sommige regelingen zijn verre van begrijpelijk en lastig uitvoerbaar. Met name als partners samen een woning kopen en een hypotheekverleden hebben. Ook speelt het nieuwe huwelijksvermogensrecht een grote rol in de samenstelling van de nieuwe hypotheekconstructie en de gevolgen hiervan als partners uit elkaar gaan.
Geef een reactie