Het opleggen van betaalverzuimboetes btw e-commerces wordt per 1 januari 2025 hervat. Dit schrijft staatssecretaris Van Oostenbruggen in een Kamerbrief. Daarnaast gaat de staatssecretaris ook in op een beleidsbesluit inzake de kleineondernemersregeling (KOR).
De regeling EU btw e-Commerce is ontworpen om internationale verkopen op afstand binnen de Europese Unie (EU) te harmoniseren. Btw moet betaald worden aan de lidstaat waar de consument zich bevindt. Ondernemers kunnen rechtstreeks btw betalen aan deze lidstaat of ze kunnen dit doen via de vrijwillige regeling voor EU btw e-Commerce. In deze regeling doet de ondernemer de aangiften en betalingen voor alle verkopen binnen de EU in de lidstaat waar hij gevestigd is. De belastingdienst van de lidstaat waar de ondernemer zijn aangiften en betalingen heeft gedaan, geeft meldingen en betalingen door aan de belastingdiensten van de lidstaten waar goederen en dienst zijn geleverd.
Hervatten betaalverzuimboetes
De Belastingdienst voert deze richtlijn uit via het zogenaamde Noodspoor. Dit is een tijdelijke voorziening die op termijn zal vervangen worden door een structurele voorziening, het Hoofdspoor. Binnen het Noodspoor ontstonden bij de invoering opstartproblemen binnen MSCON-proces (Member State of Consumption) tussen de verschillende belastingdiensten. Dit kwam met name doordat er onduidelijkheden bestonden voor ondernemers over betaaltermijnen, af te dragen bedragen, wisselkoersen en bankkosten. Door deze onduidelijkheden werd door de Belastingdienst verwacht dat het aantal bezwaren als het gevolg van het opleggen van betaalverzuimboetes zouden toenemen. Op deze gronden is besloten om geen betaalverzuimboetes op te leggen aan ondernemers die deelnemen aan de EU btw e-Commerce regeling.
Het opleggen van betaalverzuimboetes wordt per 1 januari 2025 hervat. Allereerst loopt het tijdelijke beleidsbesluit om geen boetes op te leggen af op 31 december 2024. De eerdergenoemde (opstart)problemen binnen het MSCON-proces zijn inmiddels verholpen dan wel beheersbaar. Verzuimen kunnen nu voor de helft geautomatiseerd worden behandeld. Ook bestaat bij bedrijven inmiddels voldoende duidelijkheid over de regeling. Tot slot heeft het niet opleggen van boetes – in afwijking van wet- en regelgeving – ook budgettaire gevolgen.
Beleidsbesluit kleineondernemersregeling
De kleine ondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor ondernemers met een omzet van maximaal € 20.000 per kalenderjaar. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat ondernemers die in Nederland zijn gevestigd de KOR ook in andere lidstaten kunnen toepassen, de zogenaamde EU-KOR. Om te beoordelen of ondernemers mogen deelnemen is het nodig dat zij informatie over hun omzet verstrekken aan de Belastingdienst zodat nagegaan kan worden of de omzetdrempel wordt overschreden. Na toelating tot de EU-KOR geldt er voor de ondernemer ook een verplichting om ieder kwartaal omzetinformatie te verstrekken. De lidstaten hebben de omzetinformatie nodig om te beoordelen of wordt voldaan aan de omzetdrempels van de KOR. Als een ondernemer deze omzetdrempels overschrijdt kan hij of zij de KOR niet meer toepassen.
Op basis van de wettelijke bepalingen die 1 januari 2025 in werking treden kan het voorkomen dat de aanmelding en toelating tot de KOR in hetzelfde kwartaal plaatsvinden. Dat kan betekenen dat de omzetinformatie die de ondernemer verstrekt bij de eerste kwartaalrapportage al (deels) is verstrekt bij de aanmelding. Hierdoor bestaat de kans dat als gevolg van dubbeltelling onterecht geconcludeerd wordt dat de omzetdrempel is overschreden waardoor ondernemers niet langer gebruik mogen maken van de KOR. Dit zal dan achteraf hersteld moeten worden en leidt weer tot extra werk voor de ondernemer en de Belastingdienst. Dat wil de staatssecretaris graag voorkomen. Daarom heeft de staatssecretaris besloten om per beleidsbesluit vanaf 1 januari 2025 – vooruitlopend op wetgeving per 1 januari 2026 – goed te keuren dat de ondernemer de informatie die hij of zij verstrekt voor de aanmelding voor de KOR niet ook hoeft op te nemen in de eerste kwartaalrapportage.
Geef een reactie