Minister Beljaarts informeert de Kamer over een onderzoek naar een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie voor startups en scale-ups.
Nederland heeft verhoudingsgewijs veel startups, maar onderzoek wijst uit dat relatief weinig van de Nederlandse startups doorgroeien naar een scale-up of nog verder. Voor het aantrekken van de juiste mensen is het belangrijk dat door Nederlandse startups en scale-ups een internationaal concurrerend arbeidsvoorwaardenaanbod kan worden gedaan.
Startups en scale-ups hebben vaak niet de financiële middelen om werknemers een (internationaal) concurrerend salaris te bieden. Aandelenopties, internationaal de meest gebruikte vorm van participatie in de startupsector, kunnen mogelijk een deel van dit gat dichten. Het verkrijgen van aandelen zorgt ervoor dat medewerkers meer gebonden zijn aan het bedrijf en minder snel weer vertrekken. Medewerkersparticipatie kan daarnaast zorgen voor versterking van het startupecosysteem doordat medewerkers de opbrengsten weer kunnen herinvesteren in de volgende generatie bedrijven.
Nederland is vergeleken met het buitenland op het punt van belastingheffing ten aanzien van aandelenopties van medewerkers van startups en scale-ups minder aantrekkelijk. Het voordeel uit aandelenopties is belast in box 1 van de inkomstenbelasting tegen een relatief hoog progressief tarief. Daarmee is het tarief in Nederland een stuk hoger dan in andere startuplanden die vaak regelingen kennen die de voordelen uit aandelenopties lager belasten of als vermogenswinst belasten, zo bleek eerder uit onderzoek van EY. Daarom heeft het kabinet aangegeven een regeling te onderzoeken waarbij onder andere gekeken wordt naar het tarief dat medewerkers betalen.
Internationaal vergelijkend onderzoek
Er is gekeken naar verschillende elementen: het moment van belasten, het tarief waartegen dit gebeurt en de reikwijdte van de regeling. Van de onderzochte landen neemt Nederland de laatste positie in. Nederland kent op Duitsland na ook het laagste percentage aandelen dat in handen is van medewerkers. Nederland kent op dit moment alleen een regeling waarbij medewerkers de belasting van hun aandelen kunnen uitstellen tot het moment van verhandelbaarheid. Uit een fictieve casus blijkt dat het risico ten opzichte van de mogelijke beloning voor de medewerker in Nederland bijna drie keer zo hoog ligt als in de geselecteerde andere landen. Ook is het netto resultaat het laagst in Nederland. Het kabinet zal de uitkomsten van dit onderzoek meenemen in de verdere besluitvorming.
Bouwstenenrapport
In het Bouwstenenrapport voor een eenvoudiger belastingstelsel dat begin dit jaar aan de Kamer is verstuurd is een fiche (C06) opgenomen waarin de mogelijke contouren van een regeling zijn opgenomen. Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2025 is door de Kamer een motie aangenomen die het kabinet verzoekt de beleidsoptie uit het Bouwstenenrapport verder uit te werken en waarbij ‘«gematigd belasten» leidt tot een eerlijk en in internationaal verband redelijk en concurrerend tarief en de indienst-zijnvoorwaarde in lijn is met regelingen in andere Europese landen.’ Ook is verzocht om in de fiscale vormgeving een alternatief uit te werken, namelijk belasting via een fictief aanmerkelijk belang met een verlaagde drempel. Het kabinet zal deze onderdelen meenemen in de verdere uitwerking. De staatssecretaris van Financiën en de minister zullen de Kamer voor 1 juli 2025 informeren over de uitkomsten van het onderzoek en het wel of niet invoeren van de fiscale regeling.
Bron: Kamerbrief Onderzoek naar fiscale regeling voor medewerkersparticipatie voor startups en scale-ups, nr. DGBI-O / 95984330, Ministerie EZ, 17 december 2024
Masterclass Management- en werknemersparticipatie
Tijdens deze masterclass komen in één dag de belangrijkste juridische en fiscale aspecten van management- en werknemersparticipaties aan bod. Daarbij wordt ingegaan op vragen als: wanneer kies je voor aandelen, opties, certificaten van aandelen, phantom shares, winstbewijzen, Stock Appreciation Rights of juist voor een winstafhankelijke bonus?
Geef een reactie