Dat iemand te maken heeft met meerdere sterfgevallen in de familie is geen excuus voor het te laat indienen van de aangifte erfbelasting. Wie dan toch de aangifte te laat indient, moet in beginsel belastingrente betalen.
Een vrouw is erfgenaam en executeur van de nalatenschap van haar moeder, die in 2022 is overleden. Kort het overlijden van de moeder sterven ook de stiefmoeder en stiefgrootmoeder van de vrouw. De vrouw schakelt de hulp van een notariskantoor in voor de aangifte erfbelasting. De inspecteur moet de aangifte erfbelasting vóór 9 juli 2023 ontvangen, anders is de vrouw belastingrente verschuldigd. Maar de Belastingdienst ontvangt de aangifte pas op 12 juli 2023. De inspecteur brengt de vrouw daarom belastingrente in rekening over een tijdvak van 77 dagen. Dit leidt tot een bedrag van € 1.089 aan belastingrente. De vrouw gaat in beroep tegen de belastingrente.
Bijzondere omstandigheden vormen geen excuus
Maar de rechtbank oordeelt dat de bijzondere omstandigheden, zoals meerdere sterfgevallen en het trage handelen van de notaris, niet leiden tot een verschoonbare termijnoverschrijding. De wet biedt hier geen ruimte voor afwijking op basis van redelijkheid en billijkheid. De berekening van de belastingrente over 77 dagen is terecht en correct. Daarom verklaart de rechtbank het beroepschrift van de vrouw ongegrond.
Wet: art. 6:11 Awb, art. 30g en 60 AWR en art. 45 SW
Verdiepingscursus Aangifte erfbelasting
Adviseren en aangifte doen liggen dicht bij elkaar. Je adviseert regelmatig bij het afwikkelen van nalatenschappen en wordt vervolgens ook ingeschakeld bij het opstellen van de aangifte. Veel voorkomende vragen zijn wanneer er sprake is van een fictieve verkrijging en hoe de langstlevende optimaal gebruik kan maken van het vruchtgebruiktestament. Ook komt aan de orde op welke vrijstellingen de verkrijgers een beroep kunnen doen. Zowel de theorie als de praktijk van de aangifte voor de erfbelasting komen op deze cursusdag aan de orde.
Geef een reactie