De Nederlandse arbeidsproductiviteit groeit steeds langzamer. Secretaris-generaal Sandor Gaastra (EZ) pleit in zijn jaarlijkse nieuwjaarsartikel voor maatregelen die de productiviteit van het middenbedrijf verhogen.
Er is nu vooral aandacht voor de productiviteit van grote, innovatieve bedrijven: de ‘koplopers’. Maar het is net zo belangrijk dat het ‘peloton’, ofwel de grote massa van middenbedrijven, mee kan komen. Zo kan de economische groei toenemen én profiteren meer bedrijven en mensen hiervan. Bovendien vermindert dit het risico dat mensen afhankelijk worden van een ingewikkeld stelsel van belastingen en toeslagen voor inkomensondersteuning.
Door de stagnerende productiviteitsgroei bij middenbedrijven groeit de inkomensongelijkheid. Bedrijven die hoogproductief zijn kunnen hogere lonen betalen, terwijl minder productieve bedrijven dat niet kunnen. Hoewel de verdeling van het besteedbaar inkomen al 30 jaar relatief stabiel is, zijn steeds meer toeslagen nodig om lage inkomens te laten meegroeien. Dit gaat ten koste van investeringen die de productiviteit kunnen verhogen, zoals het onderwijs of innovaties. Daarnaast ontstaat er een welvaartsverlies – werken loont minder – en wordt het toeslagenstelsel steeds ingewikkelder.
Aanbevelingen
- Investeren in Leven Lang Ontwikkelen (LLO) tijdens het werkzame leven
Introduceer leerrechten en -plichten, zodat werknemers zich blijven ontwikkelen. Hierdoor wordt technologie makkelijker toegepast, stijgt de productiviteit en kunnen lonen omhoog. - Hervorming van de arbeidsmarkt
Geef flexwerkers meer zekerheden en maak vaste contracten flexibeler. Dit bevordert kennisdeling en innovatie. - Herziening van fiscale ondernemingsregelingen
Bouw ondoelmatige ondernemingsregelingen, zoals de zelfstandigenaftrek, af. Gebruik die middelen om innovatie en de productiviteit van het middenbedrijf te stimuleren.
Bron: EZ, 22 januari 2025
Geef een reactie