Het kabinet wil Nederland aantrekkelijk houden voor buitenlandse investeringen. Dat schrijft minister Beljaarts (EZ) mede namens minister Klever (BHO) aan de Tweede Kamer.
Het Invest in Holland-netwerk, onder aanvoering van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), speelt een cruciale rol in het aantrekken van hoogwaardige buitenlandse investeringen (acquisitie). Hierbij blijft de focus de aankomende jaren liggen op investeringen die de Nederlandse ecosystemen versterken. In ecosystemen werken bedrijven samen met kennisinstellingen en overheden. Ook verkent het Invest in Holland-netwerk de komende jaren kansen in sectoren zoals defensie, grondstoffen en financiële technologie. Er zijn terechte zorgen over de stand van het Nederlandse ondernemingsklimaat schrijft de minister. Het kabinet zet zich in voor het verminderen van regeldruk voor bedrijven en werkt aan duidelijk, stabiel en voorspelbaar beleid.
Innovaties
Van de projecten van buitenlandse bedrijven die het netwerk in 2024 naar en in Nederland heeft begeleid, sloot 97% (187 van de 193 projecten) aan op de strategische prioriteiten van Nederland. Deze investeringsprojecten dragen bijvoorbeeld bij aan innovaties op gebieden zoals gezondheidszorg, landbouw en chemie of ondersteunen de kabinetsdoelstelling om in 2030 3% van het BBP te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (R&D).
Vervolginvesteringen
De vervolginvesteringen van bestaande buitenlandse investeerders in Nederland namen toe van 19% in 2023 naar 28% in 2024 (van het totaal aantal begeleide projecten). Er zijn terechte zorgen over de stand van het Nederlandse ondernemingsklimaat. Het kabinet zet zich in voor het verminderen van regeldruk voor bedrijven en werkt aan duidelijk, stabiel en voorspelbaar beleid. Het kabinet werkt aan het Pact Ondernemingsklimaat. Dit pact, dat in samenwerking met het bedrijfsleven wordt vormgegeven, moet knelpunten wegnemen en Nederland opnieuw positioneren als een van de meest concurrerende economieën ter wereld.
Invest in Holland-Strategie
De Invest in Holland Strategie 2025-2030 is een herbevestiging van de keuze voor acquisitie gericht op kwaliteit en toegevoegde waarde, met value acquisitie als basis voor de toekomstige samenwerking. Komend half jaar zal de (periodieke) evaluatie plaatsvinden voor de werkzaamheden van NFIA in de periode 2019- 2023. De minister verwacht de Kamer in de tweede helft van 2025 te kunnen informeren over de uitkomsten van deze evaluatie en de mogelijkheden voor betere positionering van acquisitiebeleid in relatie tot de verbetering van het ondernemingsklimaat, het actieplan voor het behalen van de 3 procent R&D-doelstelling, de realisatie van de NTS en het vernieuwde topsectorenbeleid waar het kabinet aan werkt.
Geef een reactie