Hypotheekrente die verrekend kan worden met een ex-partner, komt niet in aanmerking voor aftrek.
Na een echtscheiding blijft een man in de voormalige echtelijke woning wonen en neemt hij de volledige hypotheeklasten op zich. Volgens het echtscheidingsconvenant heeft hij recht op verrekening van de namens zijn ex-partner betaalde hypotheekrente bij verkoop van de woning. De man claimt de volledige hypotheekrente als aftrekpost in zijn aangifte inkomstenbelasting. De inspecteur staat echter slechts 50% van de renteaftrek toe, omdat de man slechts voor de helft eigenaar is van de woning.
Aftrek hypotheekrente beperkt tot 50%
Het hof bevestigt dat de man slechts 50% van de betaalde hypotheekrente kan aftrekken. Hoewel hij de volledige rente heeft betaald, kan hij de helft hiervan verhalen op zijn ex-partner. De vrijwillige keuze om af te zien van verrekening verandert hier niets aan.
Geen schending van beginselen van behoorlijk bestuur
Het hof oordeelt dat er geen schending is van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De inspecteur heeft zorgvuldig gehandeld en de aanslag correct gemotiveerd. Het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet, omdat de man niet aannemelijk heeft gemaakt dat de inspecteur in eerdere jaren een ander standpunt heeft ingenomen.
Wet: art. 3.110 en 3.111 Wet IB 2001
Masterclass in de Eigenwoningregeling
De afgelopen jaren is de fiscale wet- en regelgeving in de eigenwoningregeling op verschillende punten gewijzigd. Sommige regelingen zijn verre van begrijpelijk en lastig uitvoerbaar. Met name als partners samen een woning kopen en een hypotheekverleden hebben.
Ook speelt het nieuwe huwelijksvermogensrecht een grote rol in de samenstelling van de nieuwe hypotheekconstructie en de gevolgen hiervan als partners uit elkaar gaan.Masterclass in de Eigenwoningregeling
Geef een reactie