![schuldigerkenning en box 3](https://www.taxence.nl/content/uploads//sites/2/2020/03/Geldschenken.jpg)
Staatssecretaris Van Oostenbruggen kreeg het adviesrapport Beter Geven II aangeboden namens het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en Goede Doelen Nederland. Het rapport bevat voorstellen voor versterking van de giftenaftrek.
Een commissie heeft onderzocht op welke wijze de giftenaftrek doelmatiger en beter uitvoerbaar kan worden gemaakt en hoe de sector daaraan kan bijdragen.
- De commissie stelt voor om de inkomensafhankelijke drempel van 1% voor gewone giften te vervangen door een vaste drempel per belastingplichtige per jaar, bijvoorbeeld € 100 aan jaarlijkse giften. Ook voor het aftrekplafond van gewone giften bepleit de commissie om een vast bedrag in te voeren dat is gekoppeld aan hoogte van de gift in plaats van de bestaande inkomensafhankelijke regeling.
- De commissie adviseert renseignering van periodieke giften te introduceren om de uitvoerbaarheid te verbeteren.
- Daarnaast benadrukt de commissie het belang van het behoud van de periodieke gift, gezien de grote maatschappelijke waarde daarvan. Het geeft goede doelen zekerheid over inkomsten voor een periode van tenminste vijf jaar. Het ontbreken van aandacht voor de doelmatigheid van de aftrek van periodieke giften in de SEO-evaluatie beschouwt de commissie als een weeffout.
- Om het stelsel verder te vereenvoudigen, adviseert de commissie het schrappen van aftrekbaarheid voor giften aan steunstichtingen SBBI.
- Tot slot pleit de commissie voor een alternatief voor giften uit de vennootschap.
Bron: Goede Doelen Nederland, 10 februari 2025
Basiscursus Estate planning
Estate planning is in de afgelopen jaren een vast onderdeel geworden van de advisering. Bij estate planning spelen primair fiscale, civielrechtelijke en emotionele aspecten een belangrijke rol. De wetgeving en jurisprudentie rondom estate planning is voortdurend in beweging en dat vraagt veel van je als adviseur. Maak kennis met de estate planning en weet hoe je jouw client civiel en fiscaal bij kunt staan.
Geef een reactie